Ukrajina zaplijenila imovinu bivših zastupnika Medvedčuka i Kozaka

Viktor Medvedčuk i Taras Kozak bili su među ključnim prokremljskim političarima u Ukrajini i vodili su medijski holding Novini, koji je ugašen 2021. zbog optužbi za promoviranje proruske propagande.

Viktor Medvedčuk priveden i razmijenjen za ukrajinske ratne zarobljenike 2022. godine (REUTERS/Maxim Shemetov)

Fabrika građevinskog materijala u vlasništvu bivših proruskih ukrajinskih zastupnika Viktora Medvedčuka i Tarasa Kozaka zvanično je zaplijenjena i prenijeta ukrajinskoj državi, saopštila je Služba državne sigurnosti (SBU).

Fabriku je zaplijenila ukrajinska Agencija za istraživanje i upravljanje imovinom (ARMA), prenosi Tanjug.

Obojica su optuženi u odsustvu da su prevarili državu za 1,8 miliona dolara, prenosi Kiev Independent.

Imovina, koja se nalazi u Lavovskoj oblasti, procijenjena je na gotovo 4,9 miliona dolara i nalazi se na više od 10 hektara zemlje, saopštio je SBU.

Saveznici Moskve

Medvedčuk i Kozak bili su među ključnim prokremljskim političarima u Ukrajini i vodili su medijski holding Novini, koji je ugašen 2021. zbog optužbi za promoviranje proruske propagande.

Obojica su optužena za izdaju i saradnju sa Rusijom i oduzeto im je ukrajinsko državljanstvo.

Taras Kozak je pobjegao iz Ukrajine 2021. godine, dok je Viktor Medvedčuk priveden i razmijenjen za ukrajinske ratne zarobljenike 2022. godine.

Zaplijenjena sredstva biće preusmjerena u budžet Ukrajine, a dio sredstava biće usmjeren za podršku ukrajinskoj vojsci, saopštio je SBU.

Izvor: Al Jazeera