Rusija tvrdi da je zauzela dva nova sela u Donbasu

Rusija je saopćila da je preuzela kontrolu nad još dva nova sela na istoku Ukrajine koja se nalaze na različitim sektorima fronta.

Rusija polako osvaja teren nakon propale ukrajinske protuofanzive prošlog ljeta i pada Avdiivke u februaru (Russian Defense Ministry Press Service via AP, File)

Rusija je u nedjelju saopćila da je preuzela kontrolu nad još dva nova sela na istoku Ukrajine koja se nalaze na različitim sektorima fronta.

Ministarstvo odbrane je u svom dnevnom izvještaju navelo da su ruske snage zauzele mjesto Spirne, nedaleko od grada Luhanska koji je već pod kontrolom Moskve. Također je zauzeta Novooleksandrivka, kod Otčeretine, prenosi Hina.

Činjenica da se ta dva mjesta nalaze u različitim zonama fronta ilustrira sveobuhvatna nastojana ruske strane da zauzme kompletan Donbas, industrijsko područje Ukrajine na kojem se odvijaju ključne borbe.

Zauzimanje terena

U subotu su ruske trupe zauzele Čumi, nedaleko rudarskog grada Toretska.

Rusija polako osvaja teren nakon propale ukrajinske protuofanzive prošlog ljeta i pada Avdijivke u februaru.

Ukrajina se suočava s manjkom regruta i oružja zbog kašnjenja Zapada u isporuci oružja i municije.

Rusija je početkom maja pokrenula ofanzivu na Harkiv, na sjeveroistoku Ukrajine, i brzo zauzela nekoliko mjesta, prije nego je Ukrajini stiglo pojačanje te je zaustavila rusko napredovanje.

Izvor: Agencije