Macron pozvao birače da blokiraju desnicu u drugom krugu glasanja

Stranka krajnje desnice Nacionalno okupljanje vodi u prvom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj, sa gotovo 34 posto podrške birača, pokazuju izlazne ankete.

'Suočeni sa Nacionalnim okupljanjem, došlo je vrijeme za širok, jasno demokratski i republikanski savez za drugi krug', rekao je Macron (REUTERS/Yara Nardi/Pool)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je, odmah po objavljivanju preliminarnih rezultata u nedjelju održanih vanrednih parlamentarnih izbora, pozvao birače da blokiraju krajnju desnicu u odlučujućem drugom krugu izbora koji će se održati 7. jula.

“Suočeni sa Nacionalnim okupljanjem, došlo je vrijeme za širok, jasno demokratski i republikanski savez za drugi krug”, rekao je Macron u saopštenju, prenosi Tanjug.

On je istakao i da velika izlaznost u prvom krugu govori o “važnosti ovog glasanja za sve naše sunarodnjake i želji da se razjasni politička situacija”, prenosi France 24.

Preliminarni rezultati

Stranka krajnje desnice Nacionalno okupljanje vodi u prvom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj, sa gotovo 34 posto podrške birača, pokazuju izlazne ankete četiri agencije za ispitivanje javnog mnijenja – Ipsosa, Ifopa, OpinionWaya i Elabea.

Prema anketama, ljevičarska koalicija Novi narodni front osvojila je 29 posto glasova, a centristička koalicija Zajedno, kojoj pripada i stranka francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, od 20,5 posto do 23 posto.

Izvor: Agencije