Izlazna anketa: Krajnja desnica vodi na izborima u Francuskoj

Ekstremno desna stranka Nacionalno okupljanje pobijedila je u prvom krugu parlamentarnih izbora, pokazale su izlazne ankete, ali nepredvidivi konačni rezultat ovisit će o izbornim savezima koji će se sklapati  prije drugog kruga iduće sedmice.

Le Pen je nakon izlaznih anketa rekla da je "tabor predsjednika Emmanuela Macrona skoro potpuno uništen" REUTERS/Yves Herman

Ekstremno desna stranka Nacionalno okupljanje (RN) Marine Le Pen pobijedila je u prvom krugu francuskih parlamentarnih izbora u nedjelju, pokazale su izlazne ankete, ali nepredvidivi konačni rezultat ovisit će o izbornim savezima koji će se sklapati  prije drugog kruga iduće sedmice.

RN je osvojio oko 34 posto glasova, pokazale su izlazne ankete Ipsosa, Ifopa, OpinionWaya i Elabea.

To je rezultat koji tu stranku smješta ispred ljevičarskih i centrističkih suparnika, uključujući alijansu Zajedno predsjednika Emmanuela Macrona, čiji je blok osvojio 20,5-23 posto. Ankete su predviđale da će Nova narodna fronta, na brzinu okupljena lijeva koalicija, osvojiti oko 29 posto glasova, što pokazuju i izlazne ankete.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je odmah po objavljivanju preliminarnih rezultata u nedjelju održanih vanrednih parlamentarnih izbora pozvao birače da blokiraju krajnju desnicu u odlučujućem drugom krugu izbora koji će se održati 7. jula.

“Suočeni sa Nacionalnim okupljanjem, došlo je vrijeme za širok, jasno demokratski i republikanski savez za drugi krug”, rekao je Macron u saopštenju, prenosi Tanjug.

Iz rezultata glasanja, koji su ostvareni uz visoki odaziv, a koji su u skladu s anketama uoči izbora, teško je predvidjeti hoće li li antiimigrantsko, euroskeptično Nacionalno okupljanje uspjeti formirati vladu uz proevropskog Macrona.

‘Macronov tabor skoro potpuno uništen’

Le Pen je nakon izlaznih anketa rekla da je “tabor predsjednika Emmanuela Macrona skoro potpuno uništen”. Ona je pozvala na apsolutnu većinu u drugom krugu izbora kako bi njena stranka mogla “popraviti Francusku i ponovo uspostaviti jedinstvo”.

“Ništa nije dobijeno i drugi krug je odlučujući. Potrebna nam je apsolutna većina kako bi Jordana Bardellu za osam dana (predsjednik) Emmanuel Macron imenovao za premijera”, rekla je Le Pen pristalicama, prenosi France 24.

Predsjednik Nacionalnog okupljanje Jordan Bardella, koji bi mogao da postane premijer ako ta stranka osvoji većinu na parlamentarnim izborima, pozvao je večeras birače da izaberu njegovu stranku umjesto, kako je naveo, “opasne krajnje ljevice” u drugom krugu izbora koji će biti održani 7. jula.

Bardella je rekao na stranačkom skupu na istoku Francuske da je izbor jasan, optužujući ljevičarsku koaliciju da vodi kampanju za “razoružavanje policije”, kao i da planira da otvori francuske granice za migrante, prenio je AP.

Također je zatražio od francuskih birača da u drugom krugu izbora 7. jula daju Nacionalnom okupljanju “apsolutnu većinu” u parlamentu.

Popularnost desnice

U Francuskoj se održaao prvi krug vanrednih parlamentarnih izborima, na kojima je više od 49 miliona glasača pozvano da izabere 577 zastupnika Nacionalne skupštine.

Izbore, koji bi prvi put poslije Drugog svjetskog rata, mogli da dovedu na vlast krajnju desnicu, raspisao je francuski predsjednik Emmanuel Macron nakon uvjerljive pobjede stranke Nacionalno okupljanje (RN) nad njegovim centrističkim savezom na izborima za Evropski parlament održanim 9. juna, prenosi Tanjug.

Izuzev nekih prekomorskih teritorija, gdje je glasanje počelo u subotu, biračka mjesta otvorena su jutros u osam sati u kontinentalnoj Francuskoj, prenosi Figaro.

Polarizirano društvo

Francusko društvo odavno nije bilo toliko polarizirano na ljevicu i desnicu, a sve predizborne ankete davale su prednost krajnje desničarskom RN-u, koji, međutim, vjerovatno neće osvojiti apsolutnu većinu glasova da bi mogao samostalno da vlada narednih pet godina, prenosi Tanjug.

Ako na izborima RN ili ljevičarska koalicija Novi narodni front (NFP) osvoji apsolutnu većinu (najmanje 289 zastupničkih mjesta), Macron će morati da izabere premijera iz redova pobjedničke koalicije, koji će izabrati svoje ministre, odnosno nastupit će kohabitacija predsjednika i premijera iz suprotnog političkog tabora.

U slučaju da ishod izbora bude osvojena relativna većina u parlamentu (230 zastupničkih mjesta), pobjednik će morati da sklapa saveze koji bi omogućili donošenje zakona, odnosno funkcioniranje parlamenta.

Francuski predsjednik Emmanuel Macrone REUTERS/Stephane Mahe

Prema anketi instituta IFOP – Fiducial – Sud Radio od 26. juna, RN 28-godišnjeg Jordana Bardelle – stranka u kojoj je Marine le Pen sada potpredsjednica, osvojit će 36 posto glasova u prvom krugu, ispred saveza ljevičarskih partija NFP-a (28,5 posto) i koalicije Zajedno predsjedničke većine (21 posto) a desničarski Republikanci i ostali na desnom političkom spektru tek šest posto glasova.

Alijansa Zajedno je autsajder na parlamentarnim izborima, a na njeno formiranje pozvao je francuski predsjednik nakon što je njegova stranka Preporod pretrpjela poraz Nacionalnog okupljanja na izborima za EP 9. juna.

Opasnost od konflikta

Macron je nedavno upozorio birače da bi opredjeljivanje za krajnje desničarski RN, ili krajnje ljevičarsku stranku Nepokorena Francuska (dio saveza NFP-a u kojem su još Zeleni, Socijalistička partija, NPA…) dovelo Francusku u opasnost od političkog konflikta, pa čak i građanskog rata.

Francuski premijer Gabriel Attal obećao je da će vladajuća centristička alijansa Zajedno, ukoliko pobijedi, smanjiti cijenu struje za 15 posto od sljedeće zime, povećati penzije u skladu sa inflacijom, kao i da neće povećavati poreze.

Attal je rekao da će prioritet biti povećanje kupovne moći građana kroz smanjenje cijena struje, usklađivanje penzija sa inflacijom i pomoć́ za kupce prve nekretnine.

U TV debati s Atralom, Bardella je, između ostalog rekao da će kao premijer ukinuti besplatnu zdravstvenu njegu za strance i pooštriti regulativu za dobijanje francuskog državljanstva.

Jordan Bardella i Marine Le Pen REUTERS/Sarah Meyssonnier

Najviše pažnje izazvalo je Bardellino populističko obećanje o vraćanju mogućnosti penzionisanja sa 62 godine, ali je kasnije objasnio da će ipak biti potreban radni staž od 42 godine za punu penziju, čime se de facto podiže prag za odlazak u penziju za one koji su počeli da rade u svojim kasnim 20-im godinama.

Briselski portal Politico ocjenjuje da su ovo izbori sa potencijalno najvećim posljedicama u Evropi u posljednjih nekoliko decenija. Navodi da krajnja desnica ima pristojne šanse da formira vladu u stalnoj članici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda sa nuklearnim oružjem, koja igra jednu od vodećih uloga u globalnom sistemu sigurnosti od sjevernog Atlantika do Pacifika.

Strah trgovaca

Nacionalno okupljanje je skeptično prema angažmanu Francuske u EU i NATO, dok su bez aktivne Francuske obje organizacije značajno oslabljene, piše Politico.

Sa finansijske strane, trgovci na globalnim finansijskim tržištima strahuju da će ove političke tenzije uzdrmati sedmu najveću svjetsku ekonomiju i riskirati još jedan nalet nestabilnosti u srcu eurozone.

Francuzi su u nedjelju birali između više od 4.000 kandidata za 577 zastupničkih mjesta u Nacionalnoj skupštini.

Po jedan zastupnik se bira u svih 577 izbornih jedinica većinskim glasanjem u dva kruga.

On može biti izabran već u prvom krugu ako istovremeno dobije 50 posto glasova onih koji su izašli na birališta i najmanje 25 posto broja upisanih birača, inače će pobjednika odlučiti drugi krug glasanja, zakazan za 7. jul, u koji ulaze dva kandidata s najvećim brojem glasova u prvom krugu i sljedeći koji su dobili najmanje 12,5 posto glasova upisanih.

Ne dobijaju sve izborne jedinice isti broj zastupnika u skupštini, odnosno broj zastupnika se dodjeljuje u skladu s brojem stanovnika.

Predizborna kampanja u Francuskoj REUTERS/Yves Herman

Bardella je ranije govorio da ne bi pristao da vodi vladu ako ne bude imao većinu.

Koalicija Zajedno – koja uključuje Macronovu stranku Preporod, centristički Modem i partiju desnog centra Horizonti – do sada je kontrolirala 250 mjesta u parlamentu a sada joj prijete teški gubici na izborima.

Postavlja se pitanje da li će u izbornim jedinicama u kojima kandidat centra bude eliminiran u prvom krugu, njihovi birači glasati za RN, ili će se prikloniti osnaženom ljevičarskom savezu koji uključuje krajnje ljevičarsku Nepokorenu Francusku, koju predvodi vatreni Jean-Luc Melanchon, navodi Politico.

Drugim riječima, centristi bi i dalje mogli da budu odlučujući faktor u kreiranju francuske političke scene poslije izbora.

Izvor: Al Jazeera