Južna Koreja suspendira vojni sporazum sa S. Korejom zbog balona sa smećem

Sjeverna Koreja je poslala stotine balona nošenih vjetrom preko granice koji su bacili smeće po Južnoj Koreji.

Sjeverna Koreja će privremeno obustaviti slanje balona sa smećem u Južnu Koreju (Yonhap via REUTERS)

Južna Koreja planira suspendovati vojni sporazum potpisan sa Sjevernom Korejom 2018. s ciljem ublažavanja napetosti, saopštio je u ponedjeljak Predsjednički ured u Seulu, reagujući na balone sa smećem koje je Pjongjang poslao preko granice u Južnu Koreju, piše Reuters, prenosi Hina.

Sjeverna Koreja poslala je stotine balona nošenih vjetrom preko granice, koji su bacili smeće po Južnoj Koreji, koja je to nazvala provokacijom.

Vijeće za nacionalnu sigurnost saopštilo je da će na sastanku u utorak tražiti odobrenje kabineta za suspenziju vojnog sporazuma.

Suspenzija sporazuma omogućit će Južnoj Koreji izvođenje vojnih vježbi u blizini granice i poduzimanje „odgovarajućih i hitnih mjera“ kao odgovor na provokaciju Sjeverne Koreje, navodi se u saopštenju Vijeća. Nije pojašnjeno koje bi to mjere mogle biti.

‘Osveta za propagandu’

Sjeverna Koreja je ranije saopćila da su baloni osveta za propagandnu kampanju sjevernokorejskih prebjega i aktivista na jugu, koji redovno preko granice šalju letke protiv režima u Pjongjangu, hranu, lijekove, novac i USB memorijske kartice s K-pop muzičkim videima i dramama.

Sjeverna Koreja je ljutito reagirala na takvu vrstu kampanje iz Južne Koreje jer je zabrinuta zbog mogućeg psihološkog utjecaja tog materijala, te na državnu kontrolu javnosti, kažu stručnjaci.

Izvor: Agencije