Satelitski snimci pokazuju raspored i upad izraelskih snaga u Rafah

Gotovo 199 vojnih vozila raspoređeno je duž osovine Philadelphie u blizini egipatske granice, od zapada prijelaza Rafah do Tal al-Sultana.

Satelitski snimci koji pokazuju raspoređivanje izraelskih vojnih vozila unutar grada Rafah (Planet Labs BBC)

Satelitski snimci snimljeni 29. maja pokazuju upad i raspoređivanje izraelskih snaga na 22 posto površine palestinskog grada Rafah, sa stacioniranih 258 vojnih vozila u različitim područjima i duž osovine Philadelphie u blizini granice s Egiptom, zapadno od prijelaza Rafah do oblasti Tal al-Sultan.

Izraelska vojska započela je kopneni napad na grad Rafah 7. maja, kada su tenkovi i vojna vozila zauzeli kopneni prijelaz Rafah i zatvorili ga.

Vojne operacije su nastavljene do 29. istog mjeseca kada je Izrael objavio svoju kontrolu nad osovinom Philadelphia, strateškim graničnim pojasom između Gaze i Egipta.

Satelitski snimci pokazuju raspoređivanje izraelskih vojnih vozila u naselju Tel Sultan (BBC Planet Labs)

Satelitski snimci

Satelitski snimci pokazuju upad i kretanje izraelskih vojnih vozila unutar grada Rafah, gdje je oko 15 vojnih vozila stacionirano u blizini prelaza Karem Abu Salem, a oko 15 drugih vozila stacionirano je unutar prijelaza Rafah sa palestinske strane. Između ostalog, 29 vojnih vozila je podijeljeno i u sjevernim četvrtima Rafaha, uključujući Shaukat As Sufi, Al-Salam i Al-Geneina.

Satelitski snimci pokazuju visoku stopu razaranja u četvrti Shaukat As-Sufi (BBC Planet Labs)

Gotovo 199 vojnih vozila raspoređeno je duž osovine Philadelphie u blizini egipatske granice, od zapada prijelaza Rafah do Tal al-Sultana.

Snimci su također pokazali visoku stopu razaranja gradskih četvrtima, kao što su Tabba Zare’, kvart Tal al-Sultan i kvart Shaukat As-Sufi.

Satelitski snimci pokazuju visoku stopu razaranja u naselju Tabba Zare’ (BBC Planet Labs)

Poređenje snimaka dijelova grada od 15. i 29. maja otkriva razmjere masovnih razaranja koje je izvršila izraelska vojska na ovim područjima.

Mapa koja prikazuje područja napredovanja i kontrole izraelske vojske u gradu Rafah (Planet Labs BBC)

Stope uništenja poljoprivrednih površina i stambenih objekata na periferiji ovih naselja su, također, značajno porasle.

Izvor: Al Jazeera