Rusija upozorila SAD da ne donosi odluke s ‘fatalnim posljedicama’

Ruski predsjednik Vladimir Putin je rekao da bi Zapad bio direktno uključen u sukob ako Ukrajina bude koristila zapadno naoružanje na ruskom teritoriju.

Ukrajina je korištenjem raznih bespilotnih letjelica uspjela nanijeti velike gubitke ruskoj vojsci (REUTERS/Oleksandr Ratushniak)

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov u ponedjeljak je rekao da bi se SAD mogao suočiti s „fatalnim posljedicama” ako dopusti Ukrajini korištenje naoružanja kojim ga snabdijeva da napada ciljeve unutar ruskog teritorija.

Rjabkov je govorio o prošlosedmičnoj odluci američkog predsjednika Joea Bidena da odobri Kijevu da američkim naoružanjem gađa mete u Rusiji ako su one bile dio napada na ukrajinsku regiju Harkiv, piše Reuters a prenosi Hina.

„Htio bih upozoriti američke čelnike o pogrešnim procjenama koje bi mogle imati fatalne posljedice. Iz nepoznatih razloga oni podcjenjuju ozbiljnost odgovora koji bi mogli dobiti”, rekao je Rjabkov za rusku novinsku agenciju RIA-u.

Referirao se na izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je prošle sedmice upozorio NATO članice da se igraju s vatrom i riskiraju širi globalni sukob.

„Pozivam te ličnosti u Americi da odvoje dio svog vremena, kojeg sad, sudeći po lakoći njihovog pristupa, očito troše na neku vrstu videoigrica, kako bi proučili što je detaljno iznio Putin”, kazao je Rjabkov.

Direktan sukob zapada i Rusije

Ruski predsjednik je dao „veoma značajno upozorenje i ono se mora najozbiljnije shvatiti”.

Putin je rekao da bi se zapad direktno uključio u sukob u Ukrajini ako će se njegovo naoružanje koristiti na ruskom teritoriju jer to zahtijeva njegovu satelitsku, obavještajnu i vojnu pomoć.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je prošle sedmice kazao kako NATO ima pravo pomoći Ukrajini u njenom pravu na samoodbranu te da to ne čini Savez učesnikom rata.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tokom vikenda je zahvalio Washingtonu što je dopustio korištenje američkih raketnih sistema HIMARS u regiji Harkiv, ali rekao je da to nije dovoljno.

Ukrajina dugo upozorava da ograničenja koja su zapadne zemlje postavile na upotrebu njihovog naoružanja značajno sputavaju sposobnost Ukrajine da se brani.

Izvor: Agencije