Poljska uhapsila 18 osoba zbog planiranja sabotaža u ime Rusije

Državljani Poljske, Bjelorusije i Ukrajine su među uhapšenima posljednjih mjeseci, navodi se u saopćenju poljske Agencije za unutrašnju sigurnost.

Šef poljske sigurnosti je dodao kako je najmanje jedna osoba bila je umiješana u navodnu zavjeru za ubistvo ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog (Reuters/ Kacper Pempel)

Poljski ministar unutrašnjih poslova Tomasz Siemoniak rekao je kako je u toj državi, u posljednjih šest mjeseci, uhapšeno 18 osoba zbog navodnog planiranja neprijateljskih aktivnosti i sabotaža u ime Rusije i Bjelorusije, prenosi Tanjug pozivajući se na AP.

Šef poljske sigurnosti je dodao kako je najmanje jedna osoba bila je umiješana u navodnu zavjeru za ubistvo ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Siemoniak je na konferenciji za novinare rekao kako je 10 uhapšenih osoba bilo direktno uključeno u planiranje različitih oblika sabotaže, kao što su paljevine širom Poljske. Ministar je dodao kako su akti sabotaže očigledno dio šireg plana koji također uključuje cyber napade.

Zavjera za ubistvo Zelenskog

Državljani Poljske, Bjelorusije i Ukrajine su među uhapšenima posljednjih mjeseci, navodi se u saopćenju poljske Agencije za unutrašnju sigurnost.

Tužitelji su saopćili kako je Poljak uhapšen u aprilu zbog optužbi da je bio spreman špijunirati za ruske vojne obavještajne službe u navodnoj zavjeri za ubistvo Zelenskog. Poljak je navodno tražio kontakt sa Rusima uključenim u rat u Ukrajini.

U odvojenom slučaju, prošlog mjeseca je suđeno jednom Ukrajincu i jednom Bjelorusu pod optužbom da su navodno bili članovi ruskog špijunskog lanca koji je pripremao sabotaže na željeznici u Poljskoj 2023. godine.

Ukrajinac i Bjelorus su priznali krivicu, a ako budu osuđeni, mogli bi se suočiti sa zatvorskom kaznom do osam godina, javila je poljska novinska agencija PAP.

Izvor: Agencije