Maldivi zabranjuju posjete Izraelcima

Reakcija arhipelaga u Indijskom okeanu dolazi u znak solidarnosti s opkoljenim narodom Gaze koji se suočava s nemilosrdnim napadima i masovnom glađu.

Predsjednik Maldiva Mohamed Muizzu govori na klimatskom samitu Ujedinjenih naroda COP28 u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati (Rafiq Maqbool)/AP)

Vlada Maldiva zabranit će Izraelcima pristup ovom arhipelagu u Indijskom okeanu – poznatom po bijelim pješčanim plažama i luksuznim odmaralištima – dok bijes javnosti u toj pretežno muslimanskoj naciji raste zbog rata u Gazi.

Predsjednik Mohamed Muizzu je “odlučio uvesti zabranu izdavanja izraelskih pasoša”, rekao je glasnogovornik njegovog ureda u saopćenju, ne navodeći detalje o tome kada će novi zakon stupiti na snagu.

Muizzu je, također, najavio nacionalnu kampanju prikupljanja sredstava pod nazivom “Maldivci u solidarnosti s Palestinom”. Maldive je prošle godine posjetilo gotovo 11.000 Izraelaca, što je 0,6 posto ukupnih dolazaka turista.

Službeni podaci, također, pokazuju da je broj Izraelaca koji su posjetili Maldive pao na 528 u prva četiri mjeseca ove godine, što je pad od 88 posto u poređenju s istim razdobljem prošle godine.

Opozicijske stranke i Vladini saveznici na Maldivima vršili su pritisak na Muizzua da zabrani dolazak Izraelcima u znak protesta zbog rata u Gazi. Najmanje 36.439 Palestinaca je ubijeno, a 82.627 ranjeno u sukobima od 7. oktobra.

‘Dobro smo’

Maldivi su ranih 1990-ih ukinuli prethodnu zabranu za izraelske turiste i krenuli u obnovu odnosa 2010. Međutim, pokušaji normalizacije su propali nakon svrgavanja predsjednika Mohameda Nasheeda u februaru 2012.

Kao odgovor na zabranu, glasnogovornik Izraelskog ministarstva vanjskih poslova pozvao je građane koji se trenutno nalaze na Maldivima da napuste tu zemlju. “Za građane Izraela koji borave u zemlji [na Maldivima] preporučuje se da razmotre odlazak, jer ako iz bilo kojeg razloga dođu u nevolju, bit će nam teško pomoći.”

Nositeljima izraelskih pasoša, također, nije dopušten ulazak u Alžir, Bangladeš, Bruneje, Iran, Irak, Kuvajt, Liban, Libiju, Pakistan, Saudijsku Arabiju, Siriju i Jemen.

U objavi na X-u u martu Država Izrael je poručila: “Dobro smo”, kao odgovor na objavu o zabranama ulaska u te države.

 

Izvor: Al Jazeera i agencije