Izraelski kolumnista: Biden dovodi Netanyahua u neugodnu poziciju

Američki predsjednik više nema vremena, sada želi jednostavan odgovor: prihvatamo li prijedlog o prekidu vatre ili ne, kaže kolumnista Ben Caspit.

Autor Ben Caspit je kritizirao Netanyahuovo oklijevanje u vezi rata u Gazi pomiješano s njegovom ličnom ambicijom (Miriam Alster/Pool via REUTERS)

Izraelski novinar i kolumnista obrušio se na premijera Benjamina Netanyahua zbog njegovog stava prema planu američkog predsjednika Joea Bidena o prekidu vatre u Gazi.

U članku u novinama Maariv, Ben Caspit piše o Bidenovom planu o prekidu vatre koji je iznio u javnost u petak i stavio ga u centar pažnje. “Čuo je iskustva Hillary Clinton, Billa Clintona i Baracka Obame. Razumio je Netanyahuovu taktiku, koja uvijek daje prijedloge i vodi beskorisne pregovore, u kojima se ide daleko bez ikakvog rezultata, uz stalno zadržavanje dvosmislenosti i prostora za poricanje”, piše Caspit.

Autor kaže da je Biden sada izveo Netanyahua iz, kako je opisao, kruga nejasnoća kojim se okružuje, te kako je iznio isti prijedlog koji je on [Netanyahu] odobrio [ranije]. Zatim je postavio jednostavno pitanje: ”Podržava li Bibi Netanyahuov prijedlog? Da ili ne. Bez okolišanja.”

Izazovi pred Netanyahuom

Autor primjećuje da je Netanyahu bio “nervozniji nego ikad”. Nakon ranijih pokušaja da izbjegne američke prijedloge, sada mu se sve događa odjednom. On se sada suočava s političkim cunamijem. ”Tu je još i sigurnosni potres i veliki politički požar, jer je izraelski Vrhovni sud u nedjelju razmatrao peticiju protiv zakona kojim se religiozni Jevreji (Haredi) izuzimaju od službe u izraelskoj vojsci, zatim multinacionalna blokada, ozbiljan i odlučan američki predsjednik i rat koji se, po svemu sudeći, ne bliži svome kraju”.

Ben Caspit je nastavio opisivati jadnu situaciju u kojoj se nalazi Netanyahu, rekavši: ”On se osvrće desno i lijevo, a oko njega nema ničega. Nema kvalitetnih savjetnika, nema važnih saveznika, nema podrške na koju se može osloniti. Gadi i Eisenkot su na odlasku iz ratne vlade. Ostali su ministar za nacionalnu sigurnost Izraela Itamar Ben Gvir i ministar finansija Bezalel Smotrich. Ostaju on i njegov pejsmejker (koji je ugrađen Netanyahuu). Uz to bi trebao pobijediti, ili barem preživjeti”.

Nastavio je opisivati zbunjenost u koju je Netanyahu upao nakon izjave predsjednika Bidena, rekavši da je bio zapanjen i zaslijepljen jarkom sunčevom svjetlošću, te kako je treptao i oklijevao […]

Koristi za Izrael

Caspit je zatim govorio o prednostima koje bi Izrael dobio pristankom na sporazum, rekavši: ”Sada je na Netanyahu da izabere hoće li preuzeti glavnu nagradu, veliki historijski i geopolitički dogovor, koji bi postavio Izrael u centar regionalnog saveza protiv stvarne prijetnje njegovom postojanju, ili da nastavi tapkati u mjestu između Gaze i Rafaha. Da ide s Amerikancima i njihovim saveznicima u regiji, ili da hoda s Ben Gvirom i Smotrichom”.

Autor kaže da je problem što ne možete biti sigurni jesu li svjetla koja Netanyahu vidite sigurna obala ili namigivanje Ben Gvira i Smotricha’.

“Biden sada želi jednostavan odgovor: prihvatamo li ovaj prijedlog ili ne? On nema vremena. On, također, ima političke zahtjeve, a oni su vrlo hitni. On zna da se približava predsjedničkim izborima. Jasno stavlja do znanja Netanyahuu da je to sada ili nikad”, dodao je.

Autor se dotiče i Netanyahuovog polaganja nada na povratak bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa na vlast u januaru, nakon američkih izbora, ali upozorava da ova igra nema zagarantovane rezultate. ”Deseci, ako ne i stotine drugih izraelskih vojnika bit će ubijeni i ranjeni, a mi ćemo ostati na korak od ‘apsolutne pobjede’. Netanyahu nije glup. On to razumije. Poenta je da njega ne zanima apsolutna pobjeda Izraela, već njegova apsolutna pobjeda nad onima koji žele uzeti njegovu političku budućnost. A to je sasvim druga priča”.

Nema apsolutne pobjede

Ben Caspit tvrdi da ”nema apsolutne pobjede u Gazi u dogledno vrijeme” i dodaje: ”Nema toga udari i gotovi smo. Gaza nije trka na 100 metara, već maraton s preprekama. Ako se to već 22 godine dešava na Zapadnoj obali, onda neće ništa manje potrajati ni u Gazi. Ovo će se nastaviti, kao što smo spomenuli, i bit će to dug sizifov posao. Izrael može nastaviti tako, kako kaže i Biden, ali trenutna faza borbe mora se završiti i potrebno je krenuti prema dogovoru o razmjeni zarobljenika. Netanyahu zna da će, ako to učini, izgubiti vladu, ali on ne želi izgubiti vladu, čak i ako bi to dovelo do toga da svi izgubimo zemlju”.

Autor je kritizirao Netanyahuovo oklijevanje pomiješano s njegovom ličnom ambicijom te kaže: “Njegova dilema je najteža u njenoj historiji. Ovog puta je ne može riješiti, odbiti, odgoditi vrijeme ili iscrpiti drugu stranu. Onaj koji je iscrpljen je naša strana, i uskoro neće biti druge strane. On mora odlučiti. Nije navikao donositi odluke. Netanyahu obično ne donosi odluke do posljednjeg trenutka.”

Svoje mišljenje autor je sažeo riječima: “Američki predsjednik je jasno stavio do znanja da ako Izrael odluči da odbije, onda je ceremonija za njega završena. Od sada nadalje, Izrael će se nastaviti oslanjati na vlastite snage. Amerika će nastaviti pružati podršku, ali u manjoj mjeri. Veto neće biti nametnut automatski. Također, bit će smanjene i isporuke oružja. Netanyahu se nada da će se to promijeniti kada se Trump vrati na vlast. Oni koji slušaju Trumpa u posljednje vrijeme nisu sigurni. A šta ako se Trump ne vrati na vlast?”

Izvor: Agencije