Hezbollah prvi put dronovima gađao Nahariyu, a Izrael vrši obuku za proširenje rata

Dron koji je lansirao Hezbollah pao je u Nahariyu, sedam kilometara od granice s Libanom, nakon što ga Željezna kupola nije uspjela zaustaviti.

Požari u blizini naselja Katzrin na okupiranom sirijskom Golanu koje su izazvali projektili iz Libana (EPA-EFE/ATEF SAFADI)

Dronovi libanskog Hezbollaha prvi put su stigli do naselja Nahariya, a izraelska vojska je odgovorila napadima, od kojih su neki ciljali pokrajinu Bekaa u istočnom Libanu. Istovremeno je završila vježbe za proširivanje obima rata.

Jučer, u nedjelju, dron koji je lansirao Hezbollah pao je u Nahariyu, sedam kilometara od granice s Libanom, nakon što ga Željezna kupola nije uspjela zaustaviti. Njegova eksplozija izazvala je požar, a oprečni su izvještaji o tome da li je napad izazvao neke povrede.

Kako javljaju izraelski mediji, ovo je prvi put da je dron Hezbollaha zaobišao izraelsku protuzračnu odbranu i stigao po danu na izraelsku teritoriju od početka prekograničnih sukoba u oktobru prošle godine.

Lokalne vlasti razmatraju mogućnost otkazivanja nastave u ponedjeljak u obrazovnim ustanovama u Nahariyi, javljaju izraelski mediji.

Izraelska radiodifuzna korporacija saopćila je da je bilo pritužbi nakon što je vojska objavila da su sirene u Nahariyi greška, a zatim je postalo jasno da je eksplodirao dron. Također je saopćila da je vojska bila primorana izdati još jedno saopćenje u kojem je rekla da je riječ o dva različita događaja.

Eskalacija prekograničnih napada

Jučer, u nedjelju, desila se eskalacija prekograničnih razmjena napada između Hezbollaha i izraelske vojske.

Hezbollah je objavio da je gađao 11 izraelskih lokacija, da je dronovima gađao kasarnu Yardun na Golanu, uništio radar Željezne kupole te prouzrokovao ubijanje i ranjavanje u redovima vojnika.

Također je saopćio da je desecima raketa pod nazivom Katjuša bombardirao naselje Kiryat Shmona i štab divizije Golan u kasarni Nafah, zatim izvršio napad na naselja Metulla, Al-Samaqa, Al-Ramtha, Al-Abad, Al-Marj i Hadab Yaron.

Hezbollah je objavio slike za koje je rekao da prikazuju scene gađanja štaba 769. brigade izraelske vojske u Kiryat Shmonu.

Sirene su se oglasile petnaest puta u desecima gradova u Gornjoj Galileji i na okupiranom Golanu.

Projektili i letjelice koje je lansirao Hezbollah izazvali su ozljede dvije osobe u blizini naselja Kiryat Shmona i velike požare u nekoliko područja, uključujući i okolinu naselja Katzrin, na zapadu okupiranog Golana, kao i okolinu naselja Nahariya.

Izraelski mediji javili su da su se požari proširili oko naselja koje se smatra najvećim naseljem na Golanu, nakon što su najmanje dvije rakete pale na nenaseljeno područje.

Izraelski vatrogasni timovi intervenirali su i radili nekoliko sati na suzbijanju požara.

Dvoje stradalih u Libanu

Jučer, u nedjelju, izraelski avioni su pokrenuli intenzivne napade na nekoliko gradova u južnom Libanu i gađali regiju Bekaa u istočnom Libanu.

Civilna odbrana na jugu Libana saopćila je da su dva civila stradala u izraelskom napadu na grad Hula.

Izraelska vojska je saopćila da su njeni borci bombardirali lokaciju i infrastrukturu koja pripada Hezbollahu u oblastima Aita al-Shaab i Tayr Harfa te da je gađana lokacija sa koje su lansirani Hezbollahovi dronovi.

Proširivanje obima rata

U međuvremenu, izraelska vojska saopćila je da je završila vježbe za veću spremnost na sjevernom frontu, a vježbe su bile u komandnom štabu koji pripada Generalštabu.

Izraelska vojska je u saopćenju dodala da su vježbe koje su započele prije nekoliko dana uključivale nekoliko scenarija širenja rata na sjevernom frontu i rata na više područja.

Obuci su prisustvovali načelnik Generalštaba Herzi Halevy i ministar odbrane Yoav Gallant.

U ovom kontekstu, list Yedioth Ahronoth prenio je procjene izraelske vojske i sigurnosnih službi da je libanski Hezbollah koristio samo 5 posto svog arsenala oružja tokom ovih mjeseci sukoba, koji su bili kao poligon za testiranje protiv izraelske vojske i priprema za mogući rat velikih razmjera.

Maj se smatra najintenzivnijim mjesecom Hezbollahovih napada na Izrael od sedmog oktobra prošle godine duž južne granice Libana.

Prema najnovijoj statistici Izraelskog ministarstva odbrane oštećeno je više od 930 zgrada u 86 naselja, od kojih je većina oko devet kilometara od libanske granice.

Istraživački centar Alma, specijaliziran za praćenje izraelskog sjevernog fronta, dokumentirao je Hezbollahovih 325 napada u maju, u prosjeku deset operacija dnevno.

S druge strane, prema Hezbollahovim podacima operacije koje je izveo od osmog oktobra prošle godine premašile su brojku od dvije hiljade.

Izvor: Al Jazeera i agencije