Gruzijska opozicija pravi koaliciju nakon usvajanja zakona o ‘stranim agentima’

Zakon obavezuje organizacije koje dobijaju više od 20 posto finansiranja iz inozemstva da se registriraju kao ‘agenti stranog utjecaja’.

Kritičari zakona, uključujući predsjednicu Salome Zourabichvili, kažu da zakon remeti ambicije Gruzije da se pridruži Evropskoj uniji (Reuters/ Irakli Gedenidze)

Gruzijske opozicione stranke obećale su formirati “proevropsku” koaliciju nakon što je Vladin kontroverzni zakon o “stranom utjecaju” stupio na snagu.

Predsjednik gruzijskog Parlamenta potpisao je zakon u ponedjeljak, što znači da je zakon, koji je posljednjih sedmica izazvao političku krizu u južnokavkaskoj državi i oštre kritike zapadnih saveznika, sada stupio na snagu.

Kritičari zakona, uključujući predsjednicu Salome Zourabichvili, kažu da on remeti ambicije Gruzije da se pridruži Evropskoj uniji. Tvrde kako se vladajuća stranka Gruzijski san želi približiti državu Rusiji. Hiljade ljudi na masovnim protestima tražili su odustajanje od zakona, a EU i Sjedinjene Američke Države također su oštro osudili prijedlog zakona.

Međutim, predsjednik Parlamenta Shalva Papuashvili potpisao je zakon u ponedjeljak nakon što je gruzijska Skupština prošle sedmice izglasala ukidanje veta predsjednice koji je bio uglavnom simboličan.

Polarizacija u državi

Ovo će pitanje nastaviti povećavati polarizaciju u Gruziji. Istog dana je novinska agencija AFP objavila kako je Zourabichvili uvjerila većinu opozicionih stranaka da potpišu povelju o proevropskoj politici.

Uoči parlamentarnih izbora zakazanih za 26. oktobra, stranke su se složile nastaviti s dalekosežnim izbornim, pravosudnim i reformama provedbe zakona kroz privremenu višestranačku vladu, ako osvoje dovoljno mjesta u Parlamentu da ostvare većinu.

Plan bi uključivao opoziv zakona o “stranom utjecaju” i nekoliko drugih zakona za koje opozicija tvrdi kako su “štetni za evropski kurs Gruzije”.

Prijevremeni izbori tada bi bili raspisani naredne godine, složile su se grupe.

Zakon, za koji kritičari kažu da nalikuje ruskom koji se koristi za uklanjanje neistomišljenika, zahtijeva od organizacija koje primaju više od 20 posto svog finansiranja iz inostranstva da se registriraju kao “agenti stranog utjecaja” i uvodi novčane kazne za kršenja, kao i teške zahtjeve za otkrivanjem podataka.

Grupa gruzijskih nevladinih organizacija objavila je kako će osporiti zakon na Ustavnom sudu, a priprema i podnesak Evuropskom sudu za ljudska prava. Stotine njih su također obećale da neće poštovati novi zakon i te da će pomagati jedni drugima u plaćanju kazni.

Uvlačenje u novi rat

Protivnici prijedloga zakona već su više od mjesec dana organizirali neke od najvećih protesta u Gruziji od nezavisnosti od Moskve 1991. dok se Sovjetski savez raspadao.

Među strankama koje su potpisale obećanje o saradnji je glavna opoziciona snaga u državi, prozapadni Ujedinjeni nacionalni pokret.

“Gruzijski glasači očekuju da opozicija pokaže jedinstvo uoči izbora”, rekla je jedna od čelnica Tina Bokučava za AFP.

Rusija je nepopularna među mnogim Gruzijcima zbog svoje podrške otcjepljenim regijama Abhaziji i Južnoj Osetiji, a javno mnijenje široko podržava članstvo u EU i NATO-u. Rusija je porazila Gruziju u petodnevnom ratu 2008. godine, podsjećaju agencije.

Washington je zaprijetio sankcijama gruzijskim zvaničnicima koji su glasali za prijedlog zakona. Gruzijska Vlada optužila je zapadne zemlje za ucjenu i rekla da je zakon neophodan kako bi se zaustavilo njihovo uvlačenje Gruzije u još jedan rat s Rusijom.

Izvor: Agencije