Grupa stručnjaka UN-a poziva sve države da priznaju Palestinu

Poziv stiže nakon sedmice u kojoj su Španija, Irska i Norveška službeno priznale palestinsku državu, izazivajući bijes Izraela.

Širom svijeta održavaju se protesti protiv izraelskog rata u Gazi i jačaju glasovo za priznanje palestinske države (EPA-EFE/AHMED JALIL)

Grupa stručnjaka Ujedinjenih naroda u ponedjeljak je pozvala sve države da priznaju palestinsku državu kako bi se postigao mir na Bliskom istoku.

Poziv stiže nakon sedmice u kojoj su Španija, Irska i Norveška službeno priznale palestinsku državu, izazivajući bijes Izraela koji postaje sve izoliraniji na međunarodnoj sceni zbog rata u Gazi, piše Reuters.

Stručnjaci, među njima i posebna izvjestiteljica UN-a za ljudska prava na palestinskim teritorijima Francesca Albanese, rekli su kako je priznanje palestinske državnosti važno za prava palestinskog naroda i njihove napore prema slobodi i nezavisnosti.

Preduvjet za trajan mir

„To je preduvjet za trajan mir u Palestini i na cijelom Bliskom istoku, a počinje s trenutnom objavom prekida vatre u Gazi i zaustavljanje daljnjih vojnih upada u Rafah”, naglasili su.

„Rješenje s dvije države jedini je međunarodno usklađen put prema miru i sigurnosti i za Palestinu i za Izrael te je izlaz iz generacijskih ciklusa nasilja i gnjeva”.

Španija, Irska i Norveška svojim priznanjem žele ubrzati postizanje mira u Gazi. Tri države izrazile su nadu da će to potaknuti i druge zapadne zemlje da priznaju Palestinu.

Danski parlament kasnije je odbio to učiniti, a Slovenija će to razmatrati u utorak.

Izrael se protivi priznanju Palestine, tvrdeći da to jača Hamas.

Izvor: Agencije