Grossi: Nije bezbjedno ponovo pokretati nuklearnu elektranu Zaporožje

Obje strane više su se puta međusobno optuživale za pokušaj izazivanja incidenta u elektrani, koja je zbog opasnosti zatvorena u septembru 2022. godine.

Hladno stanje se smatra najsigurnijim jer se blokovi spuštaju na niski pritisak i hlade vodom (REUTERS/Alexander Ermochenko)

Rafael Grossi, direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), izjavio je da nije bezbjedno ponovo pokretati nuklearnu elektranu Zaporožje u Ukrajini sve dok oko nje bjesni rat.

Grossi je po tom pitanju prošle sedmice održao sastanak sa Rusijom nakon što mu zvaničnici, uključujući ruskog predsjednika Vladimira Putina, saopćili da se Moskva nada da će ponovo pokrenuti najveću nuklearnu elektranu u Evropi, gdje je trenutno iz sigurnosnih razloga ugašeno šest reaktora.

“Njihova (ruska) ideja je da je (elektranu) u nekom trenutku ponovo pokrenu, a ne da je unište. Stoga je potrebno o tome diskutovati”, rekao je Grossi na konferenciji za novinare na sastanku Odbora IAEA, prenosi Tanjug.

Rusija je poslije prošlosedmičnog sastanka saopćila kako ne planira u ovom trenutku pokrenuti postrojenje.

Grossi je naglasio da je prije pokretanja elektrana neophodno preduzeti važne korake.

“Ne bi trebalo da bude bilo kakvog bombardovanja ili aktivnosti tog tipa oko elektrane”, poručio je ranije.

Zaporožje se trenutno oslanja na jedan od svoja četiri glavna dalekovoda.

Hladno stanje

Posljednji reaktor u nuklearnoj elektrani Zaporožje zatvoren je dok se borbe nastavljaju u tom području.

To znači da je svih šest reaktorskih jedinica sada u stanju hladnog gašenja. Tokom postupka nije izašla radioaktivnost, napisala je u aprilu uprava ustanove na Telegramu, prenosi agencija dpa.

Radovi su izvedeni strogo u skladu sa svim operativnim standardima, naglasila je uprava koju je postavila Rusija, prenijela je Hina.

Hladno stanje se smatra najsigurnijim jer se blokovi spuštaju na niski pritisak i hlade vodom.

Otkako je Rusija zauzela elektranu sedmicama nakon što je izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, elektrana je izgubila svu vanjsku struju, zbog čega je bila primorana da se osloni na hitne dizel generatore za napajanje.

Obje strane više su se puta međusobno optuživale za pokušaj izazivanja incidenta u elektrani, koja je zbog opasnosti zatvorena u septembru 2022. godine.

Izvor: Agencije