Falahi: Izrael nije dovršio kontrolu nad Rafahom iz straha

Vojni i strateški stručnjak Hatem Karim al-Falahi smatra da je izraelsko obustavljanje upada u Rafah strateško.

Palestinci napuštaju Rafah u potrazi za sigurnijim mjestom [Mahmoud Issa/Reuters]

Vojni i strateški stručnjak pukovnik Hatem Karim al-Falahi je nedostatak potpune kontrole Izraela nad Rafahom pripisao strahu da neće pronaći zarobljenike i vođe Islamskog pokreta otpora Hamas kao i neuspjehu Tel Aviva da uništi infrastrukturu otpora, što, prema njemu, znači neuspjeh koncepta „potpune pobjede“ i neostvarenje ciljeva izraelskog rata u Pojasu Gaze.

Analizirajući vojnu situaciju u Gazi, Falahi je rekao da su izraelska vojska i političari pred velikom dilemom, od koje nije pošteđeno ni američko rukovodstvo, koje je u ovom ratu zaglavljeno s Izraelom te želi da ga okonča kako bi se moglo posvetiti nečemu drugom.

Falahi smatra da je izraelsko obustavljanje upada u Rafah strateško jer ima za cilj kontrolu graničnog područja s Egiptom i traganje za tunelima koji povezuju Pojas Gaze s Egiptom, shodno izjavama brojnih izraelskih zvaničnika o korištenju tunela za krijumčarenje oružja iz Egipta u Pojas Gaze.

O govoru izraelske vojske o otkrivanju i uništavanju tunela, Falahi je rekao da ovi navodi nemaju veliki značaj.

Rekao je da su procurile informacije prema kojima postoji 725 kilometara tunela ispod cijelog Pojasa, a izraelska vojska je uništila samo otprilike trećinu ovih tunela.

 

Izvor: Al Jazeera