Sheinbaum uvjerljivo pobijedila, Meksiko dobio prvu predsjednicu u historiji

Najveći izbori ikad održani u Meksiku bili su ujedno i najnasilniji u modernoj historiji, ubijeno je 38 kandidata.

Claudia Sheinbaum je klimatska naučnica i bivša gradonačelnica Mexico Cityja (Raquel Cunha/Reuters)

Naučnica i bivša gradonačelnica Mexico Cityja Claudia Sheinbaum pobjednica je predsjedničkih izbora u Meksiku, nastavljajući time projekat svog prethodnika, predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora čija je popularnost među siromašnima pomogla i njezinoj pobjedi, prenosi Hina.

Sheinbaum, klimatska naučnica jevrejskog porijekla, dobila je između 58,3 i 60,7 posto glasova, pokazuju podaci izborne komisije temeljeni na uzorku. Riječ je o jednom od najvećih postotaka u historiji demokratskog Meksika, prenosi Reuters.

Vladajuća koalicija na putu je i da potencijalno osvoji dvije trećine zastupnika u oba doma kongresa, što znači da će moći donositi ustavne reforme bez opozicije.

Protivnica Sheinbaum Xochitl Galvez osvojila je između 26,6 i 28,6 posto glasova.

„Prvi put u 200 godina republike postat ću prva predsjednica Meksika”, objavila je Sheinbaum pred pristalicama.

Njezina pobjeda velik je korak za Meksiko, zemlju poznatu po svojoj ‘mačo’ kulturi, dom druge najveće katoličke populacije na svijetu, koji je godinama pozivao na tradicionalne vrijednosti i rodne uloge.

Sheinbaum je i prva žena koja je pobijedila na izborima na cijelom kontinentu – Kanada i Sjedinjene Američke Države to tek trebaju postići.

Novu predsjednicu čeka težak zadatak. Morat će naći ravnotežu između jačanja socijalnih politika te budžetskog deficita i slabog ekonomskog rasta.

Odbacila tvrdnje da će biti ‘marioneta’

Nakon objave prvih rezultata najavila je da će vlada biti fiskalno odgovorna te će poštivati autonomiju centralne banke.

Najavila je da će jačati sigurnost zemlje, ali nije rekla kako će to učiniti nakon najnasilnijih izbora u modernoj meksičkoj historiji uoči kojih je ubijeno 38 kandidata. Analitičari tvrde da su grupe organiziranog kriminala ojačale i proširile svoj utjecaj tokom mandata Lopeza Obradora, poznatog i pod skraćenicom AMLO.

On je udvostručio minimalnu platu, smanjio je siromaštvo, a tokom njegovog mandata peso je ojačao, a nezaposlenost se smanjila, zbog čega je postao iznimno popularan, piše Reuters.

AMLO je bio veoma prisutan u kampanji za ove izbore, pokušavajući ih prikazati referendumom o njegovoj političkoj ostavštini. Sheinbaum je odbacila kritike da će biti njegova „marioneta”, iako je najavila da će nastaviti mnoge njegove politike.

U pobjedničkom govoru zahvalila je svom prethodniku, prozvavši ga „jedinstvenom osobom koji je promijenio njihovu državu nabolje”.

Politička analitičarka Viri Rios smatra kako je tvrdnja da će Sheinbaum biti produžena ruka AMLO-a seksizam.

„Nevjerovatno je da ljudi ne vjeruju da će ona donositi svoje odluke i mislim da to ima mnogo veze s tim što je žena”, kazala je.

Šef vladajuće stranke Morena Mario Delgado rekao je pristalicama u Mexico Cityju da je Sheinbaum pobijedila s velikim postotkom.

Gotovo 100 miliona Meksikanaca imalo je pravo glasa na izborima u nedjelju, kada se glasalo i za gradonačelnika glavnog grada, osam guvernerskih pozicija, oba doma parlamenta i niz drugih regionalnih i lokalnih pozicija.

Izvor: Agencije