Bivši izraelski oficir: Pronalaženje alternative Hamasu u Gazi neće uspjeti

Bivši izraelski obavještajac spomenuo je nauspjele pokušaje Izraela 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća da nametne model upravljanja kakav sada želi osnaživanjem plemenskih entiteta i lokalnih vođa, a pokušaji su, kako je rekao, završili tragično.

Izrael je rekao da želi potkopati autoritet Hamasa i formirati alternativnu administraciju u Pojasu Gaze (REUTERS/Mohammed Salem)

Bivši oficir u Izraelskoj vojnoobavještajnoj službi Michael Milshtein isključio je mogućnost da će Izrael uspjeti pronaći lokalnu alternativu Hamasu koja će upravljati Pojasom Gaze, shodno prethodnim neuspjelim pokušajima.

Agencija Associated Press je prenijela od Milshteina, analitičara specijaliziranog za palestinska pitanja na Univerzitetu u Tel Avivu, da je rekao da ne postoje lokalci koji su dovoljno hrabri da se predstave kao alternativa Hamasu u upravljanju Pojasom.

Komentirajući izjave izraelskog ministra odbrane Yoava Gallanta u vezi s ovim pitanjem, Milshtein je dodao da su želje koje on ima jednake „samoubilačkoj misiji“ za bilo kojeg lokalnog lidera u Gazi.

Također je rekao da, iako je Hamas pretrpio ozbiljnu štetu u proteklih osam mjeseci, njegov utjecaj na stanovnike Pojasa Gaze i dalje je snažan.

Neuspjeli pokušaji

Bivši izraelski obavještajac spomenuo je nauspjele pokušaje Izraela 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća da nametne model upravljanja kakav sada želi osnaživanjem plemenskih entiteta i lokalnih vođa, a pokušaji su, kako je rekao, završili tragično.

Milshtein je rekao da će Palestinci smatrati agentima one koji prihvate saradnju, dodajući da će te „alternativne snage“ koje pokušava formirati da zamijene Hamas biti izuzetno krhke, osim ako Izrael ne održi stalno prisustvo u Gazi.

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant rekao je jučer, u nedjelju, da Izraelska vlada neće prihvatiti vladavinu Hamasa po završetku rata te da radi na pronalaženju alternative ovom pokretu.

Gallant je dodao da je važno da, paralelno sa vojnom akcijom, sigurnosni establišment pripremi Vladinu alternativu Hamasu te da se i na druge načine na terenu radi na razbijanju Hamasovih vojnih i vladajućih sposobnosti, čime se postižu ciljevi Izraela i vraćaju zarobljenici u Gazi.

U martu su neki izvori za Al Jazeeru rekli da su uglednici porodica iz Gaze odbili ponudu Izraela da sarađuju s njim, kada je jedan od uglednika Abu Salman al-Mughni izjavio da plemena ne mogu prihvatiti da budu alternativa vlasti i onome koga je narod izabrao.

Izvor: Al Jazeera i agencije