Anketa: 40 posto Izraelaca podržava Bidenov prijedlog o razmjeni zarobljenika

Američki predsjednik Joe Biden predstavio je plan za postizanje sporazuma o razmjeni zarobljenika između Hamasa i Izraela te o okončanju rata u Pojasu Gaze.

Povećava se pritisak unutar i izvan Izraela na Netanyahua da postigne sporazum o razmjeni zarobljenika s Hamasom (EPA-EFE/ABIR SULTAN)

Anketa o ishodu rata u Gazi, provedena za Izraelsku radiodifuznu korporaciju, pokazala je da 40 posto Izraelaca podržava prijedlog sporazuma o razmjeni zarobljenika koji je iznio američki predsjednik Joe Biden.

Prema anketi, 32 posto ispitanih Izraelaca vjeruje da će Izrael uništiti kapacitete Hamasa, dok 42 posto ispitanika smatra da će Hamas nastaviti kontrolirati Gazu.

Anketa Izraelske radiodifuzne agencije je, također, pokazala da 55 posto Izraelaca smatra da bi, nakon što se postigne sporazum o razmjeni zarobljenika, trebalo proširiti konfrontaciju s libanskim Hezbollahom, čemu se protivi 24 posto ispitanih.

Povećavaju se pritisci unutar Izraela i izvana na Vladu Benjamina Netanyahua da sklopi sporazum s Hamasom, koji bi osigurao prekid vatre, kao i dogovor o razmjeni koji bi garantirao oslobađanje zarobljenika u Gazi.

Bidenov prijedlog

Američki predsjednik Joe Biden predstavio je plan za postizanje sporazuma o razmjeni zarobljenika između Hamasa i Izraela te o okončanju rata u Pojasu Gaze. U govoru koji je održao u petak, prvi put je iznio detalje izraelskog prijedloga u tom pogledu, a sastoji se iz tri faze.

U govoru u Bijeloj kući Biden je iznio detalje prijedloga, od kojih su najvažniji: održivi prekid vatre, oslobađanje izraelskih zarobljenika, povlačenje izraelskih snaga iz naseljenih područja u Gazi i ulazak pomoći.

Biden je opisao izraelski prijedlog kao mapu puta za potpuni i trajni prekid vatre, povlačenje izraelskih snaga iz svih naseljenih područja u Gazi, oslobađanje zarobljenika, uključujući žene, starce i ranjene. Zauzvrat bi bile oslobođene stotine palestinskih zatvorenika. Također je napomenuo da je prijedlog dostavljen Hamasu preko Katara.

Biden je govorio o ovom prijedlogu uprkos tome što je Izrael ranije odbacio još jedan prijedlog koji su predstavili Egipat i Katar, iako su Hamas i palestinske frakcije saopćile da je prijedlog odobren 6. maja.

Uz posredovanje Katara i Egipta te uz učešće Sjedinjenih Američkih Država, Hamas i Izrael već mjesecima vode indirektne pregovore u kojima dolazi do zastoja, dok se izraelski rat protiv Gaze nastavlja od 7. oktobra 2023. godine.

Izraelski rat u Gazi ostavio je više od 118.000 poginulih i ranjenih Palestinaca, većinom žena i djece, a oko 10.000 osoba se vodi kao nestalo zbog masovnih razaranja i gladi koja je odnijela živote djece i staraca.

Izvor: Al Jazeera i agencije