Biden priznao loš nastup u debati sa Trumpom, ali ne odustaje od utrke

Biden je veći dio govora tokom skupa posvetio ukazivanju na ono što je nazvao Trumpovim lažnim tvrdnjama tokom debate o ekonomiji, imigraciji i kriminalu.

Američki predsjednik Joe Biden i prva dama Jill Biden mašu dok izlaze s pozornice tokom predizbornog skupa u Raleighu, Sjeverna Karolina, 28. juna 2024. (Reuters/ Elizabeth Frantz)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden osvrnuo se na svoj loš učinak u predsjedničkoj debati, samo nekoliko sati nakon što je posustao na sceni u “meču” protiv bivšeg američkog čelnika Donalda Trumpa, prenosi Tanjug pozivajući se na američke medije.

Viši pomoćnik u njegovom predizbornom štabu rekao je za ABC News da Biden “apsolutno” ne razmišlja o odustajanju od trke nakon što je bio nesiguran u odgovorima i da je posvećen drugoj debati.

Tokom mitinga u Raleighu, američka savezna država Sjeverna Karolina, Biden je izgledao energičnije, priznao da nije mlad čovjek, ali je ustvrdio da njegov moral i historija dokazuju kako je još uvijek sposoban za ovaj posao.

“Ljudi, ne hodam tako lako kao nekada. Ne govorim tako tečno kao nekada. Ne debatujem kao nekada, ali… znam kako da kažem istinu. Znam da razlikujem dobro od pogrešnog i znam kako da radim ovaj posao. Znam, kao što milioni Amerikanaca znaju, kada te obore, ponovo se dižeš”, rekao je on okupljenima koji su stalno uzvikivali: “Još četiri godine.”

O kriminalu

Biden je veći dio govora tokom skupa posvetio ukazivanju na ono što je nazvao Trumpovim lažnim tvrdnjama tokom debate o ekonomiji, imigraciji i kriminalu.

“Proveo sam 90 minuta na bini debatujući sa čovjekom sa moralom ulične mačke”, rekao je američki lider i dodao kako smatra da je Trump postavio novi rekord po broju laži izrečenih na debati. On je kazao da Donald Trump nije samo osuđeni zločinac.

“Donald Trump je val zločina jednog čovjeka”, rekao je Bajden.

Prva debata između predsjedničkih kandidata na predstojećim izborima u SAD-u Josepha Bidena i Donalda Trumpa održana je preksinoć u studiju CNN.

Izvor: Agencije