La Monde: Kako su palestinski novinari mučeni u pustinji Negev

Vojna baza u pustinji Negev je glavno mjesto zatočeništva za stanovnike Gaze i nijedan vanjski posmatrač nije u mogućnosti pristupiti joj.

Mnogi stanovnici Gaze ubijeni su u torturama kojima su bili podvrgnuti u izraelskim pritvorskim centrima (Reuters)

List Le Monde navodi da su od početka rata izraelske snage uhapsile 46 novinara u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, a 34 ih je još u pritvoru, od kojih su neki u administrativnom pritvoru koji omogućava vojnoj administraciji da pritvori bilo koju osobu bez podizanja optužnice na period od šest mjeseci, s mogućnošću produžavanja.

List je u svom izvještaju iznio slučaj 38-godišnjeg novinara Diaa al-Kahlota koji je kidnapovan s ulice u Gazi 7. decembra 2023. godine. Vojni istražitelj mu je rekao: “Nećete vidjeti sunce deset godina.”

No, prošla su 33 dana koje je tamo proveo s povezom na očima i pušten je 9. januara 2024. godine, nakon što je izgubio 20 kilograma.

Tog dana se Al-Kahlot, kojeg su njegovi rođaci identificirali putem videosnimka koji su snimili vojnici i objavili na društvenim mrežama, našao na ulici, sjedeći u donjem rublju i vezan lisicama s desetinama svojih komšija nakon što je izraelska vojska upala u naselje Beit Lahia, u sjevernom Pojasu Gaze.

Umrlo 36 zatvorenika

“Bio sam u kući svoje porodice kada je vojska tražila da se oni između 16 i 60 godina predaju i napuste kuću, dok su žene, djeca i stariji otišli u bolnicu Kamal Adwan. Muškarci su uhapšeni i prebačeni u vojnu bazu Zikim, prije prebacivanja na lokaciju Sde Teiman, gdje sam ostao sve vrijeme svog zatočeništva”, kaže ovaj novinar.

Ova vojna baza usred pustinje Negev je glavno mjesto zatočeništva za stanovnike Gaze i nijedan vanjski posmatrač nije u mogućnosti pristupiti joj, čak ni Međunarodni komitet Crvenog krsta nema pristup izraelskim zatvorima. Vojska je listu Haaretz priznala da istražuje ubistva desetina tamošnjih zarobljenika, a izraelski vojni izvor potvrdio je za list Le Monde da je tamo ubijeno 36 zatočenika.

Al-Kahlot nastavlja, govoreći: “Proveo sam 33 dana u zatvoru. Rekao sam izraelskim vojnicima da sam novinar, ali su mi pocijepali novinarsku iskaznicu. Nakon početne istrage koja je uključivala premlaćivanje i uvrede, uvjerili su se da sam zaista novinar.”

Klečeći 16 sati dnevno

“Rekao sam da sam civil i da nemam nikakve veze s naoružanim palestinskim frakcijama. Zatvorili su mi usta i tukli me”, dodao je. Dodijelili su mu broj 059889 i natjerali ga da kleči 16 sati dnevno. Nisu mu dozvolili da komunicira s porodicom ili advokatom. Nije dobio ni vijest o smrti svog oca.

“Moje zdravstveno stanje je bilo kao kod drugih zatvorenika. Patio sam od posljedica premlaćivanja, gvozdenih lisica kojim su mi vezali ruke i psihičkog ponižavanja”, zaključio je Al-Kahlot.

“Nadao sam se da ću imati pravo na liječenje. Još patim od problema s vidom zbog poveza na očima tokom 33 dana, a patim i od posljedica batina”, dodao je.

Metoda torture “duhom” podrazumijeva vezivanje zatvorenika na duži period u bolnom položaju, što može izazvati dugotrajnu invalidnost.

Izvor: Agencije