EU stavlja gruzijski put prema članstvu na čekanje

Čelnici EU-a ističu da zakon o nevladinim organizacijama, koji je Gruzija usvojila početkom juna, predstavlja ‘nazadovanje u odnosu na uvjete postavljene da se pridruži bloku’.

Gruzija je službeni kandidat za pristupanje EU-u od decembra 2023. godine (Johanna Geron / File Photo / Reuters)

Čelnici EU-a odlučili su zaustaviti Gruziju na putu prema Evropskoj uniji zbog novog zakona za nevladine organizacije (NVO) koje primaju inozemna sredstva.

Prema zakonu, nezavisni mediji i druge organizacije civilnog društva moraju se registrirati kao “strani agenti” i dostaviti podatke državi ako primaju više od 20 posto finansiranja iz inozemstva.

“Zakon o nevladinim organizacijama predstavlja nazadovanje u odnosu na uvjete postavljene Gruziji da se pridruži bloku”, navodi se u izjavi čelnika EU-a, prenosi Hina, pozivajući se na agenciju dpa.

Izjava poziva gruzijske vlasti da preokrenu “trenutno postupanje koje ugrožava put Gruzije u EU, što de facto dovodi do zaustavljanja procesa pristupanja”.

Gruzija je službeni kandidat za pristupanje EU-u od decembra 2023. godine.

Zakon ‘sličan ruskom’

Masovni protesti u Gruziji i intervencija EU-a i Sjedinjenih Američkih Država, koji se protive zakonu, nisu pokolebali vladu.

Protivnici vjeruju da će zakon, koji je stupio na snagu početkom juna, služiti ušutkivanju organizacija koje kritiziraju vladu na način sličan ruskom.

Vladajuća stranka Gruzijski san opravdala je zakon povećanjem transparentnosti i jačanjem gruzijskog suvereniteta.

EU je dosad raspravljao o nizu odgovora na razvoj događaja u Gruziji, uključujući zamrzavanje sastanaka na visokom nivou i usmjeravanje EU finansiranja direktno nevladinim organizacijama u zemlji.

Također je bilo zabrinutosti zbog podrške gruzijskoj javnosti koja je i dalje čvrsto proevropska.

“Glavni fokus je poslati snažnu poruku Gruzijskoj vladi i podršku gruzijskom narodu”, rekao je diplomat EU-a za dpa.

Izvor: Agencije