Demokrate uznemirene Bidenovim nesigurnim nastupom u debati s Trumpom

Istaknuti demokratski zastupnici su zabrinuti u tolikoj mjeri da pojedini ‘ozbiljno’ razmatraju mogućnost zamjene Bidena na listi.

Uoči sučeljavanja Biden je gotovo sedmicu pripremao nastup (Marco Bello / Reuters)

Nesiguran nastup američkog predsjednika Joea Bidena u televizijskom sučeljavanju s republikanskim protukandidatom Donaldom Trumpom uznemirio je demokrate te su se neki stratezi zapitali bi li stranka trebala pronaći nekog drugog kao svog kandidata, što bi bio dosad neviđen potez.

Bidenove pristalice su se nadale da će debata u četvrtak navečer ukloniti brige da je 81-godišnjak prestar za još jedan mandat, no čini se da je 90-minutno sučeljavanje imalo obrnut efekat, prenosi Hina pisanje Reutersa.

Biden i 78-godišnji Trump su se suočili sa zabrinutošću u pogledu svojih godina i sposobnosti uoči izbora 5. novembra, ali to se pretežno odnosilo na Bidena. Sada, manje od pet mjeseci prije izbora, neki se demokratski stratezi i prikupljači sredstava privatno pitaju treba li zamijeniti predsjednika kao kandidata stranke.

Glas mu je bio promukao, za šta su dužnosnici Bijele kuće rekli novinarima da je uzrokovano prehladom. Biden je požurio sa svojim izlaganjem, pogriješio u nekim odgovorima te odlutao u drugim.

Na otprilike pola debate, strateg demokrata, koji je radio za Bidenovu predizbornu kampanju 2020, nazvao je sučeljavanje “katastrofom”.

“Nema načina da se ovo drugačije predstavi. Njegov nastup je za diskvalifikaciju”, rekao je glavni demokratski prikupljač sredstava koji je s Reutersom razgovarao nakon događaja pod uvjetom da ostane anoniman.

Rasprava o mogućoj zamjeni

Predvidio je da će neki na nacionalnoj konvenciji demokrata u augustu, gdje bi trebalo nominirati Bidena, zagovarati raspravu o mogućoj zamjeni.

“Očekujem da će prikupljanje sredstava presušiti. Novac ide za entuzijazmom. Kako neko može ozbiljno reći: ‘Donirajte kako bi se izabrao Joe’?”, kazao je.

Rano u debati Biden je zastao dok je govorio o zdravstvenom osiguranju Medicare i poreznoj reformi te se činilo da je izgubio nit.

“Porezna reforma će stvoriti novac kako bi se pomoglo našem zdravstvenom sistemu, osigurati da svaka osoba bude podobna za ono što sam mogao učiniti s, s COVID-om, izvinjavam se, sa suočavanjem sa svime s čime smo se morali”, rekao je Biden, napravivši pauzu.

“Napokon smo pobijedili Medicare”.

Trump je predbacio Bidenu da je nesuvisao.

“Zaista ne znam što je rekao na kraju te rečenice. Mislim da ni on ne zna što je rekao”, kazao je Trump u jednom trenutku.

‘Biden zvuči staro i izgubljeno’

Istaknuti demokratski zastupnici su zabrinuti, rekla je pomoćnica demokratskog senatora. Primijetila je da njen šef “sjedi s drugim ključnim članovima (stranke) i paničari”.

David Axelrod, glavni strateg bivšeg predsjednika Baracka Obame, za CNN je rekao da će “biti rasprava o tome treba li on (Biden) nastaviti”.

Dužnosnici Bidenove kampanje su pokušavali izgledati hrabro, govoreći da bi se birači trebali fokusirati na sadržaj debate.

Uoči sučeljavanja Biden je gotovo sedmicu pripremao nastup s glavnim savjetnicima u predsjedničkom odmaralištu Camp David u planinama u saveznoj državi Maryland, što je upućivalo na to koliko je njegov predizborni štab debatu smatrao važnom. To mu nije pomoglo, smatraju kritičari.

Dok se Biden mučio, Trump je iznosio već dobro poznate laži, poput toga da migranti provode val kriminala ili da demokrati podržavaju čedomorstvo.

“Trump je Trump… No, Biden zvuči staro i izgubljeno. A to će biti važnije od bilo čega drugog. Zasad, ovo je apsolutna noćna mora za Bidena”, napisao je na X-u Joe Walsh, Trumpov kritičar i republikanac koji se kandidirao na predsjedničkim izborima.

Politico: Demokrate u panici

Politico, također, piše da je Bidenov nastup na debati s Trumpom uznemirio demokrate u tolikoj mjeri da pojedinci “ozbiljno” razmatraju mogućnost njegove zamjene na listi, prenosi Tanjug.

Tri stratega bliska trojici potencijalnih demokratskih predsjedničkih kandidata, koji su govorili pod uvjetom anonimnosti, rekli su da su im se mobilni telefoni “usijali” tokom jučerašnje debate s molbama da drugi kandidat istupi kao alternativa Bidenu.

Jedan savjetnik je rekao da to “nije moguće osim ako Biden ne odstupi”.

Demokratska konsultantkinja Stephanie Carter kazala je da je Biden demokratski kandidat i da se to neće promijeniti zbog jednog nastupa u debati.

“Moramo se smiriti i ostati fokusirani”, poručila je Carter.

Izvor: Agencije