Američko oružje za Izrael u vrijednosti od 6,5 milijardi dolara od početka rata u Gazi

Sjedinjene Američke Države su od početka agresije na Gazu poslale velike količine oružja i eksploziva u Izrael, prema izraelskim i američkim podacima.

Netanyahu je optužio američku administraciju da sprečava isporuke oružja Izraelu (Ronen Zvulun / Pool via Reuters)

Washington Post je objavio da su Sjedinjene Američke Države od početka izraelskog rata u Pojasu Gaze 7. oktobra izraelskoj okupacijskoj vojsci pružile vojnu pomoć vrijednu više od 6,5 milijardi dolara.

Izraelski Channel 12 je, također, rekao da su zvaničnici u administraciji američkog predsjednika Joea Bidena sa izraelskim ministrom odbrane Yoavom Gallantom iščitali “red po red popis svih isporuka oružja Izraelu, kako bi odgovorili na tvrdnju premijera Benjamina Netanyahua o oklijevanju Bidenove administracije sa isporukom oružja”.

Netanyahu je sredinom ovog mjeseca navukao bijes Washingtona nakon što je objavio video u kojem ga je optužio da “zadržava oružje i municiju namijenjene Izraelu”, na šta su američki zvaničnici kazali da nemaju pojma o čemu izraelski premijer govori.

Ali on je to ponovio i prošle sedmice, tvrdeći da će spor sa Sjedinjenim Američkim Državama u vezi s ratom u Gazi, a o kašnjenju isporuka oružja, uskoro biti riješen.

“Veoma cijenim podršku predsjednika Joea Bidena i američke administracije Izraelu – moralnu i materijalnu – odbrambenim i jurišnim oružjem, ali prije otprilike četiri mjeseca došlo je do značajnog pada zaliha oružja koje je stizalo iz Sjedinjenih Američkih Država u Izrael, a tokom prethodnih sedmica apelovali smo na naše američke prijatelje da ubrzaju te isporuke, to smo učinili više puta”, rekao je tokom sastanka vlade.

Izraelski pritisak

Istakao je da je Izrael nabavio nešto oružja, ali da velika količina nije stigla te naglasio da su visoki izraelski zvaničnici vršili pritisak na svoje američke kolege “na najvišim nivoima i na svim nivoima” kako bi ubrzali isporuku oružja.

“Nakon mjeseci i bez promjene situacije odlučio sam da ovo pitanje podijelim s javnošću, a na osnovu godina iskustva i saznanja za neophodnost ovog koraka u rješavanju krize”, dodao je Netanyahu.

Svoj govor je završio riječima: “U svjetlu onoga što sam jučer čuo, nadam se i vjerujem da će ovo pitanje biti riješeno u bliskoj budućnosti”.

Sjedinjene Američke Države su od početka agresije na Gazu poslale velike količine oružja i eksploziva u Izrael, prema izraelskim i američkim podacima.

Izrael je početkom juna potpisao ugovor o kupovini 25 američkih borbenih aviona F-35 u vrijednosti od tri milijarde dolara, navodi se u saopćenju Izraelskog Ministarstva odbrane. Također, Biden je u aprilu potpisao paket pomoći za Izrael u vrijednosti 26,4 milijarde dolara, uključujući 14 milijardi dolara vojne pomoći.

Izvor: Al Jazeera