Početak zatvorenog suđenja Evanu Gershkovichu u Rusiji

Gershkovicha, novinara Wall Street Journala, tužitelji optužuju za prikupljanje tajnih podataka o kompaniji koja proizvodi tenkove za ruski rat u Ukrajini.

Bude li proglašen krivim, Gershkovichu prijeti kazna do 20 godina zatvora (Evgenia Novozhenina / Reuters)

Novinarima je u srijedu nakratko dopušteno snimanje američkog novinara Evana Gershkovicha prije početka njegovog suđenja u ruskom gradu Jekaterinburgu zbog optužbi za špijunažu koje on negira.

Gershkovich je viđen kako stoji u zatvorenom staklenom dijelu, s obrijanom glavom, prenosi Hina pisanje Reutersa.

Gershkovicha, novinara Wall Street Journala, tužitelji optužuju za prikupljanje tajnih podataka o kompaniji koja proizvodi tenkove za ruski rat u Ukrajini.

Bude li proglašen krivim, prijeti mu kazna do 20 godina zatvora.

‘Nepravedno pritvoreni’

Gershkovich, Wall Street Journal i Američka vlada odbacuju optužbe i kažu da je on samo radio svoj posao kao izvjestitelj kojeg je Rusko ministarstvo vanjskih poslova akreditiralo da ondje radi.

U pozadini rata u Ukrajini, on i drugi Amerikanci zatočeni u Rusiji zahvaćeni su ozbiljnom krizom između Moskve i Washingtona više od 60 godina.

Predsjednik Vladimir Putin rekao je da je Rusija otvorena za ideju razmjene zarobljenika, u koju bi bio uključen Gershkovich i da je bilo kontakata sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali oni moraju ostati tajni.

SAD je optužio Rusiju da vodi “talačku diplomatiju”. Američki predstavnici su istakli da su Gershkovich i još jedan zatvoreni Amerikanac, Paul Whelan, “nepravedno pritvoreni” te da su predani njihovom vraćanju kući.

Izvor: Agencije