Oficir SAD-a koji je podnio ostavku: Sudjelovanje američkih vojnika uz Izrael

Mann je rekao da se osjeća krivim i posramljenim zbog učešća u američkoj politici koja je doprinijela ubijanju Palestinaca.

Mann je radio kao pomoćnik direktora Ureda za Bliski Istok i Sjevernu Afriku u Odbrambenoj obavještajnoj agenciji (Al Jazeera)

Harrison Mann, oficir Američke odbrambene obavještajne agencije, koji je podnio ostavku, rekao je da rat koji Izrael vodi u Pojasu Gaze ne bi potrajao do danas da nije bilo neograničene američke podrške, potvrdivši da se američki vojnici sada bore na strani Izraela.

Mann je radio kao pomoćnik direktora Ureda za Bliski Istok i Sjevernu Afriku u Odbrambenoj obavještajnoj agenciji, a ostavku je podnio u novembru nakon što se uvjerio u to da su potpuno uništenje, devastacija i etničko čišćenje Palestinaca cilj koji Izrael želi postići svojom kampanjom protiv Gaze.

U intervjuu za Al Jazeeru američki oficir koji je podnio ostavku skrenuo je pažnju na to da su mnogi oficiri i obavještajni službenici osjećali isto ono što je njega nagnalo da podnese ostavku. Naglasio je da administracija američkog predsjednika Joea Bidena “ne pokazuje interes da promijeni nešto u vezi s ovom bezuvjetnom i neograničenom podrškom Izraelu.”

“Imao sam osjećaj kao da dajem doprinos ubijanju Palestinaca svakog dana kada odem u svoju kancelariju, što me je navelo da dam ostavku”, rekao je Mann.

“Kao pomoćnik direktora Regionalnog centra za Bliski Istok bio sam upoznat s američkim diskusijama o nastavku vojne i obavještajne podrške Izraelu. Shvatio sam da se ta podrška neće promijeniti”, dodao je.

Objasnio je da je radio u uredu koji je bio dio obavještajne podrške Izraelu te kako se plašio podnijeti ostavku zbog reakcija kolega u vojsci i obavještajnim službama. Međutim, naglašava da je reakcija bila iznenađujuća i da je naišao na mnogo suosjećanja i razumijevanja.

Mann kaže da mu se mnogi u obavještajnoj zajednici i vojsci obraćaju za savjet jer “osjećaju isto što i on o ratu koji ne bi bio nastavljen bez vojne pomoći Washingtona”.

Washington ne odustaje od nastavka rata

”Da nije bilo Amerike, Izrael bi ostao bez municije i projektila, a rat je potrajao do sada zahvaljujući vojnoj i obavještajnoj podršci Washingtona, pogotovo zbog raspoređivanja američkih trupa u regiji, posebno u Crvenom moru”, kazao je. “Tamo se sada bore i američki vojnici kako bi odbranili Izrael, i to je učinilo da rat potraje”.

Iako njegova ostavka “nije imala utjecaja na američko nacionalno rukovodstvo”, kako je rekao, Mann je naglasio da se “trenutno vodi rasprava u Odbrambenoj obavještajnoj službi, jer su viskokopozicionirani dužnosnici obratili pažnju na ovakav potez”.

“Došlo je do male promjene u profesionalnoj kulturi ureda u kojem sam radio… Ta promjena, možda, neće zaustaviti rat, ali ipak predstavlja napredak”, dodao je oficir u ostavci.

‘Američko razmišljanje je pogrešno’

Kada je riječ o američkom poricanju situacije u Gazi, Mann je rekao: “Vjerujem da je ovo poricanje posljedica odsustva stvarne volje da se izvrši pritisak na Izrael, kao i nedostatka kreativnosti u američkoj vanjskoj politici”. Dodaje da su “mnoge osobe zadužene za Bliski Istok u State Departmentu radile u administraciji predsjednika Donalda Trumpa”.

Američki oficir koji je podnio ostavku pripisao je, kako je to opisao, “humanitarnu katastrofu u Gazi i opasnost od izbijanja većeg rata između Izraela i libanskog Hezbollaha” širenju ideje da palestinsko pitanje više nije važno i da se može zanemariti.

“Ovakvo razmišljanje je ono što pokreće sve planove za normalizaciju odnosa u regiji i pojedine u Washingtonu čini uvjerenim u mogućnost postizanja primirja između Hezbollaha i Izraela bez zaustavljanja rata u Gazi”, dodao je.

Mann je naglasio da su “sve obavještajne informacije koje su potrebne za zaustavljanje rata dostupne, ali je američko razmišljanje pogrešno”.

Povodom trenutne posjete izraelskog ministra odbrane Yoava Gallanta Washingtonu i srdačne dobrodošlice koju je dobio, Mann je naglasio da Gallant nije taj koji donosi odluke u Izraelu i da je premijer Benjamin Netanyahu u konačnici odgovoran za sve.

Zaključio je kako se “digla svojevrsna buka, ali da to ne odražava stvarni stav o ratu. Kritike nekih američkih zvaničnika ne znače da je Washington promijenio svoj glavni stav o daljem pružanju podrške ovom ratu.”

“Netanyahu će održati govor pred Američkim kongresom sljedećeg mjeseca, prema tome, kako bi ga njegov ministar odbrane mogao zaobići na bilo koji način?”, dodao je.

Harrison Mann je u maju objavio svoju ostavku na LinkedInu, navodeći da osjeća moralnu štetu zbog bezuvjetne američke podrške Izraelu u ratu koji vodi protiv Gaze i štetu koja je nanesena Palestincima ubijanjem i izgladnjivanjem zbog te podrške.

Mann je rekao da se osjeća krivim i posramljenim zbog učešća u američkoj politici koja je doprinijela ubijanju Palestinaca, te da je ono što se dešava u Gazi etničko čišćenje u kojem će Izrael gotovo sigurno koristiti američko oružje.

Izvor: Al Jazeera