Ministri odbrane SAD-a i Rusije razgovarali prvi put nakon godinu dana

Pentagon je saopćio da su američki ministar odbrane Lloyd Austin i njegov ruski kolega po dužnosti Andrej Belousov razgovarali o važnosti otvorenih linija komunikacije.

Austin je inicirao razgovor i to je bio prvi takav poziv od marta 2023. godine (Johanna Geron / Reuters)

Ministri odbrane Sjedinjenih Američkih Država i Rusije telefonski su razgovarali u utorak prvi put u više od godinu dana i dvije su strane nakon toga iznijele vrlo različite prikaze razgovora.

Pentagon je saopćio da su američki ministar odbrane Lloyd Austin i njegov ruski kolega po dužnosti Andrej Belousov razgovarali o važnosti otvorenih linija komunikacije.

Austin je inicirao razgovor i to je bio prvi takav poziv od marta 2023. godine, rekao je novinarima glasnogovornik Pentagona Patrick Ryder, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Opasnost od dalje eskalacije

Rusko ministarstvo odbrane je saopćilo da je Belousov upozorio Austina na opasnosti od kontinuirane isporuke američkog oružja Ukrajini u njenom 28-mjesečnom sukobu s Rusijom.

“A. R. Belousov je ukazao na opasnost od dalje eskalacije situacije kroz kontinuiranu isporuku američkog oružja ukrajinskim oružanim snagama”, navodi se u saopćenju Ministarstva u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Ruska invazija na Ukrajinu bacila je odnose Moskve s Washingtonom na najniži nivo od Kubanske raketne krize 1962. godine.

U posljednjoj od dugog niza optužbi, Moskva je prošlog vikenda rekla da su Sjedinjene Američke Države odgovorne za ukrajinski napad na poluotok Krim, koji je Rusija anektirala, s pet projektila koje je isporučio SAD, a koji su ubili četiri osobe.

Izvor: Agencije