Članak u Haaretzu: Američki Jevreji moraju se boriti protiv Netanyahuovog režima

Jevrejska kolumnistica Celeste Marcus pozvala je američke Jevreje da spriječe Netanyahua i njegove ‘ekstremističke’ saveznike da dominiraju ‘izraelskim identitetom’.

Zajedničke vrijednosti SAD-a i Izraela su degradirane i iznevjerene pod 'bestidnim' Netanyahuovim režimom, kaže kolumnistica Celeste Marcus (Shaul Golan/Pool via REUTERS/File Photo)

“Mi, liberalni američki Jevreji, imamo sposobnost, utjecaj i obavezu da potaknemo, lobiramo i organiziramo napore za konsolidaciju liberalizma u Izraelu i da nastojimo uspostaviti palestinsku državu jednako vješto i lukavo kao što su se naše desničarske kolege borile protiv nje”.

Ovim riječima je američka jevrejska kolumnistica Celeste Marcus započela svoj članak objavljen na web stranici izraelskog lista Haaretz.

Marcus je naglasila da, kako je to nazvala, “prava jevrejska demokratija, kako je obećano u Deklaraciji o uspostavi države Izrael,” ne može potkopati prava vlastitih građana, niti može brutalno postupati s “okupiranim narodom”.

Ubrzavanje uspostave palestinske države

Jedini moralni i održivi put koji omogućuje Izraelcima da krenu naprijed jeste da ubrzaju uspostavu palestinske države, istakla je Marcus.

Skrenula je pažnju na to da se američki Jevreji moraju boriti protiv “bestidnog” režima premijera Benjamina Netanyahua i opasnog puta kojim trenutno ide Izrael.

Ipak, autorica smatra da se priča o liberalizmu i demokratiji čini besmislenom, budući da je Izrael na rubu mogućeg rata s libanskim Hezbollahom, i to dok bjesni rat u Pojasu Gaze.

Definicija cionizma

Marcus je okrivila američke liberalne cioniste, kojima i sama pripada, kako je to priznala, jer su predugo dopuštali da se cionizam definira kao slijepa odbrana Netanyahuovih postupaka, uključujući i njegov rat u Gazi, za koji je rekla da je rezultirao zapanjujućim brojem ubijenih palestinskih civila i nemogućim planovima za postizanje “potpune pobjede”.

Tvrdi da svaki američki Jevrej “od politički i društveno najutjecajnijeg do najmanje utjecajnog” ima sposobnost i odgovornost da empatiju prema Palestincima učini normalnom i da podrži rješenje s dvije države.

Pozvala je američke Jevreje da iskoriste svoj utjecaj kako bi spriječili Netanyahua i njegove “ekstremističke” saveznike da dominiraju “izraelskim identitetom”.

Autorica je zaključila na kraju članka da su uzastopne američke administracije nastavile naglašavati zajedničke vrijednosti koje ih povezuju s Izraelom i Jevrejima. Međutim, te vrijednosti su degradirane i iznevjerene na nezapamćen način pod ”bestidnim” Netanyahuovim režimom.

Izvor: Agencije