Pirc Musar uskoro u Kijevu, Slovenija i Ukrajina potpisuju sigurnosni sporazum

Predsjednica Slovenije je napomenula da je riječ o sporazumu kakav su s Ukrajinom potpisale druge zemlje koje su spremne pomoći Kijevu.

Predsjednica Slovenije je na nedavnoj mirovnoj konferenciji o Ukrajini u Švicarskoj poručila da samo Ukrajina može odlučiti kakav je mirovni sporazum prihvatljiv za zemlju (Urs Flueeler / Pool via Reuters)

Predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar najavila je da će u četvrtak posjetiti Kijev kako bi potpisala bilateralni sigurnosni sporazum s Ukrajinom.

Ona je napomenula da je to sporazum kakav su s Ukrajinom potpisale druge zemlje koje su spremne pomoći Kijevu, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju STA.

“Riječ je o preuzimanju obaveze da ćemo nastaviti pomagati Ukrajini sve dok je to potrebno. Ukrajina brani cijelu strukturu međunarodnog prava”, rekla je Pirc Musar za slovenski javni servis.

Pirc Musar će posjetiti Ukrajinu na poziv ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Predsjednica Slovenije je na nedavnoj mirovnoj konferenciji o Ukrajini u Švicarskoj poručila da samo Ukrajina može odlučiti kakav je mirovni sporazum prihvatljiv za zemlju.

Ona je dodala kako je uvjerena da je konferencija dio dužeg procesa “čiji će dio svakako postati i Rusija”.

Dugoročna podrška Ukrajini

Prema pisanju lista Delo, nacrt sporazuma o sigurnosti izradila su ministarstva odbrane i vanjskih poslova.

S obzirom na to da se ne radi o obavezujućem međunarodnom ugovoru, već samo o izrazu političke volje za dugoročnu podršku Ukrajini, vlada samo treba da ga prihvati, što bi trebalo da se dogodi sljedeće sedmice.

Do sada je devet država članica NATO-a sklopilo takve sporazume s Ukrajinom.

Vlada Slovenije je nedavno odlučila da izdvoji do pet miliona eura za humanitarnu i razvojnu pomoć i rekonstrukciju Ukrajine.

U Ukrajinu je poslala i nekoliko oklopnih transportera, borbenih vozila i drugog naoružanja, a pridružila se inicijativi Češke za zajedničku nabavku granata velikog kalibra.

Izvor: Agencije