U ukrajinskom raketnom napadu na Krimu dvoje mrtvih

Lučki grad Krim redovna je meta napada, naročit zbog toga što je ondje smješteno sjedište ruske Crnomorske flote.

Kijev tvrdi da se tako brani od ruskih napada na vlastitom teritoriju (Ivan Antypenko / Reuters)

U gradu Sevastopolju na Krimu, ukrajinskom poluotoku koji je Rusija anektirala 2014. godine, u ukrajinskom raketnom napadu smrtno su stradale dvije osobe, a 22 osobe su ranjene, objavio je guverner kojeg je postavila Moskva.

“Prema informacijama kojima zasad raspolažemo u napadu ukrajinske vojske na Sevastopolj ubijeno je dvoje civila, među kojima i dvogodišnje dijete, a 22 osobe su ranjene”, napisao je Mihail Razvojajev na Telegramu, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Ovaj lučki grad redovna je meta napada, naročit zbog toga što je ondje smješteno sjedište ruske Crnomorske flote. Krim ja vrlo važno logističko čvorište za rusku vojsku.

Česta meta

Ranije je guverner izvijestio da je protuzračna odbrana odbila “raketni napad”, uništivši pritom “pet zračnih ciljeva”. Dodao je da su “krhotine s oborenih ciljeva pale su na obalno područje”.

I u ruskoj regiji Belgorod, blizu ukrajinske granice u napadima ukrajinskih dronova ubijena je jedna osoba, a tri su ranjene, rekao je guverner Vjačeslav Gladkov.

I ta je regija vrlo česta meta ukrajinskih napada. Kijev tvrdi da se tako brani od ruskih napada na vlastitom teritoriju.

Izvor: Agencije