Moskva optužuje SAD za napad na Krim, prijeti odgovorom

Rusija tvrdi da je ukrajinski napad na Sevastopolj na Krimu izveden projektilima ATACMS, koje je Washington isporučio Kijevu.

U raketnom napadu na Sevastopolj smrtno su stradale tri osobe (Reuters)

Rusko ministarstvo odbrane optužilo je Sjedinjene Američke Države da su odgovorne za nedjeljni raketni napad na civile u gradu Sevastopolju na Krimu, poluotoku koji je Rusija anektirala 2014. godine, jer je navodno izveden projektilima ATACMS, koje je Washington isporučio Kijevu.

“Odgovornost za namjerno izveden raketni napad na civile u krimskom gradu Sevastopolju prvenstveno je na Washingtonu, koji je isporučio to oružje Ukrajini, ali i na vlastima u Kijevu”, navedeno je u saopćenju ministarstva.

Ministarstvo dodaje da “takve akcije neće ostati bez odgovora”, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Tri osobe poginule

U tom su raketnom napadu na Sevastopolj smrtno stradale tri osobe, među kojima i dvoje djece, a oko stotinu ih je ranjeno, rekao je lokalni guverner Mihail Razvojajev, kojega je postavila Moskva.

Washington je u aprilu objavio da je u Ukrajinu poslao projektile ATACMS. Kijev ih je dugo tražio od Zapada da bi mogao izvoditi napade i dalje iza linije fronta.

Ukrajina je u oktobru prvi put upotrijebila američke rakete ATACMS protiv Rusije, no ove koje su joj nedavno poslane imaju veći domet – i do 300 kilometara.

Ukrajinske vlasti još nisu komentirale napad na ciljeve u Sevastopolju.

Izvor: Agencije