Novi veliki ruski napad na ukrajinsku energetsku infrastrukturu

Oštećeni su objekti ukrajinskog operatera Ukrenerga u regijama Zaporožje na jugu zemlje i u Lavovu na zapadu zemlje, izvijestilo je ukrajinsko ministarstvo energetike.

Ovo je osmi veliki napad na ukrajinske elektrane u posljednja tri mjeseca, zbog čega je često dolazilo do nestanka električne energije (Russian Emergencies Ministry / Handout via Reuters)

Ruske vojne snage izvele su u noći na subotu novi veliki napad na energetsku infrastrukturu u zapadnoj i južnoj Ukrajini, objavilo je ukrajinsko ministarstvo energetike.

“Oštećeni su objekti ukrajinskog operatera Ukrenerga u regijama Zaporožje na jugu zemlje i u Lavovu na zapadu zemlje”, izvijestilo je ministarstvo, dodavši da su u napadima povrijeđena dvojica zaposlenika. Obojica su potom hospitalizirana u bolnici u Zaporožju, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Ministarstvo podsjeća da je ovo osmi veliki napad na ukrajinske elektrane u posljednja tri mjeseca, zbog čega je često dolazilo do nestanka električne energije. U objavi stoji da se ukrajinska elektroenergetska mreža sve vrijeme bori da izdrži ciljane ruske vojne udare.

Ukrajinske vlasti su objavile da je u velikom noćnom ruskom napadu u četvrtak znatno oštećena energetska infrastruktura, među kojima je i elektrana, pri čemu je ranjeno sedmero zaposlenika.

Uništena polovina energetskih kapaciteta Ukrajine

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je kazao kako smatra da je u pojačanim ruskim napadima dosad uništena polovina energetskih kapaciteta Ukrajine.

On je u četvrtak pozvao da se “u svakoj školi i bolnici, što je prije moguće instaliraju solarne ploče i jedinice za pohranu energije”.

Maksim Timčenko, generalni direktor operatera DTEK-a, je upozorio da bi se Ukrajina, ne mobiliziraju li se njeni zapadni partneri, mogla “suočiti s ozbiljnom energetskom krizom ove zime”.

Stoga Kijev poziva Zapad da mu pomogne u obnovi elektroenergetske mreže, projektu koji zahtijeva znatna ulaganja te da Ukrajini osigura isporuku veće količine opreme za protuzračnu odbranu koja je važna u suzbijanju ruskih bombardiranja.

S obzirom na to Washington je “donio tešku, ali nužnu odluku” da u ovom trenutku Ukrajini da prednost u odnosu na ostale zemlje saveznice kada je posrijedi opskrba raketama koje se koriste za protuzračnu odbranu.

Izvor: Agencije