Svjetski čelnici najavili 1,2 milijarde dolara za proizvodnju vakcina u Africi

Tri četvrtine ovih finansijskih sredstava bit će iz Evrope, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Samo dva posto vakcina koje se daju u Africi proizvedeno je na tom kontinentu (Desire Danga Essigue / Reuters)

Svjetski čelnici, zdravstvene organizacije i farmaceutske kompanije najavili su na samitu u Parizu da će s 1,2 milijarde dolara finansirati proizvodnju vakcina u Africi koja se suočava s brojnim zdravstvenim krizama, uključujući rastuću epidemiju kolere.

“Afrički akcelerator proizvodnje vakcina bit će bitan korak prema stvarnom afričkom tržištu vakcina”, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Tri četvrtine tih finansijskih sredstava bit će iz Evrope, rekao je Macron na samitu, kojem su prisustvovali i čelnici iz Bocvane, Ruande, Senegala, Gane kao i gostujući ministri, zdravstvene organiazcije i farmaceutske kompanije, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Njemačka će ovoj shemi pridonijeti s 318 miliona dolara, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz u videoporuci.

Francuska je uložila 100 miliona dolara, a Velika Britanija 60 miliona, dok su ostali donatori Sjedinjene Američke Države, Kanada, Norveška, Japan i Fondacija Gates.

“Shema bi mogla postati katalizator za promovisanje farmaceutske industrije u Africi i poticanje saradnje između država članica”, rekao je na samitu čelnik komisije Afričke unije Musa Faki Mahamat.

“Afrika uvozi 99 posto svojih vakcina po pretjeranoj cijeni”, dodao je.

Izbjeći ponavljanje historije

Pandemija COVID-19 baca svjetlo na nejednaku globalnu distribuciju vakcina, budući da su bogate zemlje u kojima se nalaze velike farmaceutske kompanije razgrabile većinu doza, ostavljajući Afriku daleko iza sebe.

Cilj nove sheme je preseliti proizvodnju vakcina u Afriku kako bi kontinent dobio više suvereniteta i izbjegao ponavljanje historije.

“Kad dođe sljedeća pandemija, čak i da su naši čelnici u bogatim zapadnim zemljama anđeli, pritisak da zadržite vlastite vakcine za svoj narod, uvijek će biti neodoljiv”, rekao je britanski ministar vanjskih poslova David Cameron na samitu.

Nedavna ponovna pojava kolere u mnogim dijelovima Afrike istakla je potrebu za više lokalnih proizvođača vakcina. Samo jedna kompanija na svijetu – južnokorejski EuBiologics – proizvodi jeftine i učinkovite doze vakcina za smrtonosnu bolest.

Macron je pozvao na to da se kolera “ostavi u prošlosti”, dodajući da epidemije sada pogađaju “polovinu Afrike”.

Najavio je lanac proizvodnje vakcina protiv kolere, koji će u Africi pokrenuti južnoafrička biofarmaceutska kompanija Biovac.

Savez za vakcine

Savez za vakcine Gavi, koji pomaže u distribuciji vakcina za više od 20 različitih bolesti u siromašnijim zemljama, bio je jedan od organizatora Globalnog foruma za suverenitet i inovacije vakcina.

Na forumu je Gavi najavio da nastoji prikupiti devet milijardi dolara za finansiranje svojih programa vakcina.

SAD će pridonijeti sa 1,58 milijardi dolara naporima Gavija, rekla je prva dama Jill Biden u videoporuci.

Predsjednik Uprave Gavija Jose Manuel Barroso rekao je da je “milion djece vakcinisane od 2000. godine nevjerovatno postignuće”.

“Dijete rođeno danas ima bolje izglede proslaviti svoj peti rođendan nego ikada prije u historiji”, rekao je.

Ali još postoje milioni djece koja nikada nisu vakcinisana protiv bilo koje bolesti, a “još stotine miliona trebaju pristup većem broju vakcina”, dodao je.

Samo dva posto vakcina koje se daju u Africi proizvedeno je na tom kontinentu. Cilj Afričke unije je podići tu brojku na 60 posto do 2040. godine.

Izvor: Agencije