NYT: Palestinci plaćaju hiljade dolara za izlazak u Egipat

Američki list prenosi svjedočanstva Palestinaca koji su napustili Pojas Gaze ili su pomagali članovima porodice i rodbine da izađu iz Pojasa.

Prema riječima palestinskog ambasadora u Egiptu, oko 100 hiljada Palestinaca napustilo je Pojas Gaze otkako je počela izraelska agresija 7. oktobra (EPA-EFE/MOHAMMED SABER)

Američki list The New York Times posvetio je pažnju pitanju egipatske kompanije koja prevozi Palestince iz Pojasa Gaze u Egipat po visokim cijenama, skrećući pažnju na patnju Palestinaca koji su primorani izdvojiti hiljade dolara kako bi spasili svoje porodice.

Prema riječima palestinskog ambasadora u Egiptu Diaba al-Louha, oko 100 hiljada Palestinaca napustilo je Pojas Gaze otkako je počela izraelska agresija 7. oktobra.

List prenosi svjedočanstva Palestinaca koji su napustili Pojas Gaze ili su pomagali članovima svoje porodice i rodbine da izađu iz Pojasa, navodeći da su se suočavali s brojnim patnjama da dođu do ogromnih iznosa koje je od njih tražila kompanija Hala u vlasništvu egipatskog biznismena Ibrahima al-Organija.

Kompanija Hala za konsultantske i turističke usluge naplaćuje pet hiljada dolara za koordinaciju izlaska osoba u dobi od 16 godina i više, a 2,5 hiljade dolara za osobe mlađe od te dobi, kako se navodi u svjedočanstvima koje su objavile novine.

Međutim, Ibrahim al-Organi osporava da je kompanija naplatila te iznose, ustrajavajući na tome da djeca putuju besplatno, dok odrasli plaćaju 2.500 dolara. Objašnjava da je taj iznos neophodan jer kompanija pruža vrhunske VIP usluge te da su operativni troškovi značajno porasli tokom rata.

Al-Organi, također, dodaje da je povećana potražnja za uslugama kao što je vožnja od prijelaza Rafah do Kaira tokom rata prisilila kompaniju da podigne cijene.

Povećanje troškova

The New York Times skreće pažnju na intervju, koji je vođen s Al-Organijem u njegovom uredu u Kairu, kada je rekao da je njegova uloga u kompaniji Hala ograničena te da je on samo jedan od mnogih dioničara.

Al-Organi je rekao da je Hala turistička kompanija “kao i svaka druga kompanija prisutna na aerodromu”, objašnjavajući da je osnovana 2017. kako bi pružila VIP usluge palestinskim putnicima.

“Pomažem im samo kada žele koristiti VIP usluge, kao što je doručak i vožnja u Kairo u finom automobilu BMW, pauza za odmor, a zatim nastavak prema odredištu”. “Naša uloga je pružiti najbolju moguću uslugu, i to je sve”, dodao je.

Međutim, novine su navele svjedočenja mnogih Palestinca koji su imali iskustva s kompanijom Hala tokom rata, navodeći da nisu dobili nikakvu posebnu uslugu, nego su u Kairo prevezeni malim autobusom i dobili su skromne obroke.

Radio izraelske vojske saopćio je u srijedu da prijelaz Rafah više nije pogodan za upotrebu nakon što je palestinska strana u potpunosti uništena.

Na videosnimku koji je radio objavio na društvenoj mreži X vidi se da je glavna sala prijelaza sravnjena sa zemljom, a okolne zgrade porušene.

Izvor: Agencije