Armenija priznala Palestinu

Krajem maja su Španija, Irska i Norveška, također, službeno priznale Državu Palestinu iz istog razloga, a početkom juna i Slovenija, što je izazvalo bijes izraelskih vlasti.

Širom svijeta sve je veći broj onih što ističu važnost priznavanja palestinske državnosti (EPA-EFE/SARAH YENESEL)

Armensko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u petak da je Armenija priznala Državu Palestinu kao korak prema miru na Bliskom Istoku, istodobno naglasivši da je “situacija u Gazi kritična”, prenosi Hina.

“Ponovno potvrđujući svoju predanost međunarodnom pravu i načelima jednakosti, suvereniteta i mirnog suživota naroda, Republika Armenija priznaje Državu Palestinu”, navodi se u saopćenju Ministarstva, prenosi AFP.

“Erevan iskreno želi trajni mir” u regiji, navodi Ministarstvo, kao i “trenutnu uspostavu primirja” u ratu u Gazi.

Put ka trajnom miru

Husein al-Šeik, generalni sekretar Izvršnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), brzo je “pozdravio” odluku Erevana.

“To je pobjeda prava, pravde, legitimiteta i borbe našeg palestinskog naroda za oslobođenje i nezavisnost”, objavio je na X-u.

Krajem maja su Španija, Irska i Norveška, također, službeno priznale Državu Palestinu iz istog razloga, a početkom juna i Slovenija, što je izazvalo bijes izraelskih vlasti.

Izraelska vojska potpuno je razorila Gazu i ubila više od 37.400 Palestinaca, većinom djece i žena, prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti, od 7. oktobra prošle godine, od kada traje izraelski rat u Gazi.

Izraelska kopnena i zračna ofanziva pokrenuta je nakon što su Palestinski borci predvođeni Hamasom upali u južni Izrael, ubivši oko 1.200 ljudi i zarobivši više od 250 talaca, prema izraelskim podacima. Hamas kaže da je napad odgovor na višegodišnju represiju Izraela nad Palestincima.

Izvor: Agencije