Thomas Friedman upozorava na nestanak Izraela

Američki novinar Thomas Friedman smatra da je Izraelu potrebna umjerena, realna vlada koja ga može izvući iz ove višestruke krize.

Friedman: Ostanak Netanyahuove koalicije na vlasti velika je katastrofa za Izrael (Reuters)

“Izrael kojeg smo poznavali je nestao” – naslov je članka koji je napisao američki novinar i politički analitičar Thomas Friedman 4. novembra 2022. godine, nedugo nakon pobjede krajnje desničarske vladine koalicije koja od tih parlamentarnih izbora do danas vlada Izraelom.

U svom članku objavljenom ove sedmice u listu The New York Times, Friedman je napisao da je tada namjeravao da ta fraza posluži kao upozorenje kako bi skrenuo pažnju na razmjere ekstremizma ove koalicije.

Američki novinar je dodao da se mnogi ne slažu s njegovim mišljenjem, te dodao: “Vjerujem da je razvoj događaja pokazao da su u krivu, jer je situacija sada gora nego je bila ranije. Izrael koji smo poznavali nestaje, a danas je suočen s egzistencijalnom prijetnjom.”

Objasnio je razloge zbog kojih je ovakvog uvjerenja, uključujući i to da se Izrael suočava sa velikom regionalnom silom koju predstavlja Iran, a koja je bila u stanju da Izrael stavi “u kliješta” koristeći ono što je opisao kao njegove ‘proksije’ u regionu.

Tri fronta

Friedman navodi da Izrael, na sve ovo, nema vojni ili diplomatski odgovor, dodajući da je još gore to što je suočen s mogućnošću rata na tri fronta: u Pojasu Gaze, u Libanu i na Zapadnoj obali, ali i s novim opasnim razvojem događaja, odnosno da je Hezbollah u Libanu, za razliku od Islamskog pokreta otpora Hamas, opremljen preciznim projektilima koji mogu uništiti ogromna područja izraelske infrastrukture, od njegovih aerodroma, preko morskih luka i univerzitetskih kampusa do vojnih baza i njegovih elektrana.

U svjetlu ovih događaja, američki novinar kaže da izraelski premijer Benjamin Netanyahu nije imao izbora nego da “proda svoju savjest” kako bi formirao vladu s desničarskim ekstremistima koji insistiraju da se Izrael u Pojasu Gaze mora boriti do “potpune pobjede” ubijanjem posljednjeg borca Hamasa, a uz to odbijajući bilo kakvo partnerstvo s Palestinskom upravom, “jer žele izraelsku kontrolu nad svim teritorijem između rijeke Jordan i Sredozemnog mora, uključujući i Pojas Gaze”.

Prema Friedmanu, Netanyahu je to učinio kako bi opstao na vlasti i kako bi izbjegao mogućnost da bude zatvoren zbog optužbi za korupciju.

On nastavlja s kolapsom izraelskog mini-ratnog vijeća zbog nepostojanja plana za okončanje rata i sigurnog povlačenja iz Pojasa Gaze, te ekstremisti u vladajućoj koaliciji poduzimaju naredne korake u cilju kontrole vlasti.

Ogromna šteta

Iako su ovi ekstremisti već nanijeli veliku štetu, kako vidi Friedman, američki predsjednik Joe Biden, Američko-izraelski komitet za javne poslove (AIPAC) i mnogi članovi Kongresa nisu se potrudili da shvate u kojem je obimu ova vlada ekstremistička.

Autor članka je kritizirao odluku predsjednika Predstavničkog doma Mikea Johnsona i njegovih kolega u Republikanskoj stranci da pozovu Netanyahua da održi govor prije zajedničke sjednice Kongresa 24. jula. Istakao je da je neproglašeni cilj ovog poziva stvaranje razdora između pristalica Demokratske stranke koji bi otuđio američke jevrejske glasače i donatore i natjerao ih da se na dan glasanja na predsjedničkim izborima okrenu Donaldu Trumpu.

Prema članku, Netanyahu shvata da je sve ovo povezano s unutrašnjom američkom politikom i iz tog razloga njegovo prihvatanje poziva da govori pred Kongresom nije ništa drugo do čin koji podrazumijeva “izdaju” predsjednika Bidena, koji je požurio kako bi dao punu podršku Izraelu nakon Hamasovog napada na njega 7. oktobra.

Umjerena vlada

Friedman smatra da je Izraelu potrebna umjerena, realna vlada koja ga može izvući iz ove višestruke krize, ističući da se to može postići samo smjenom Netanyahua s funkcije putem novih izbora.

U nastavku, kaže da je sadašnja izraelska vlada za razliku od bilo koje prethodne vlade, u vladinom koalicionom sporazumu kao cilj uključila ideju o aneksiji Zapadne obale, pa nije iznenađujuće što je, odmah u prvoj godini, provela aktivnosti s ciljem poništenja ovlasti Vrhovnog suda kako bi tako onemogućila bilo kakvu kontrolu nad svojim ovlastima.

Također ističe da se slaže sa svakom riječju koju je prošlog četvrtka napisao bivši premijer Ehud Barak u listu Haaretz, u kojoj je rekao da se Izrael suočava s “najozbiljnijom i najopasnijom krizom u svojoj historiji”, koja je počela 7. oktobra “najgorim neuspjehom Izraela u njegovoj historiji”.

Friedman komentira da je Barak u svom članku upozorio da će, ako se sadašnjoj vladi dozvoli da ostane na vlasti, Izrael ne samo zaglaviti u Pojasu Gaze, već će se vjerovatno naći i “u sveopćem ratu s Hezbollahom na sjeveru, trećoj intifadi na Zapadnoj obali i sukobu s Husima u Jemenu, iračkim milicijama i naravno u sukobu sa samim Iranom”.

Uvlačenje u rat

Friedman smatra da bi Sjedinjene Američke Države trebale biti zabrinute zbog ovog upozorenja, jer je to “recept” za uvlačenje SAD-a u rat na Bliskom istoku kako bi se pomoglo Izraelu, što bi bilo ostvarenje ruskog, kineskog i iranskog sna.

Međutim, ono što je iznenađujuće, u članku The New York Timesa, jeste to da Friedman podržava ideju da se šefu Hamasa u Gazi Yahyji Sinwaru dozvoli da upravlja Pojasom nakon završetka rata. Ovo se opravdava činjenicom da je opcija da Izrael upravlja Pojasom ili da Gaza postane još jedna Somalija mnogo gora opcija od toga.

Netanyahuov prijedlog da Pojas vode “idealni Palestinci” koji nisu povezani niti s Hamasom, niti s Palestinskom samoupravom, u ime Izraela, opisao je kao fantaziju. Dodao je da su jedini koji mogu poraziti Hamas zapravo Palestinci u Pojasu Gaze.

Izvor: Al Jazeera