Rumunski predsjednik povukao kandidaturu za šefa NATO-a, podržao Ruttea

Povlačenjem kandidature rumunskog predsjednika uklonjene su sve prepreke na Rutteovom putu da postane budući generalni sekretar NATO-a.

Predsjednik Rumunije Klaus Iohannis (Inquam Photos / Octav Ganea via Reuters)

Rumunija podržava nizozemskog premijera Marka Ruttea za generalnog sekretara NATO-a, čime je uklonjena posljednja prepreka na njegovom putu prema čelnom mjestu organizacije, navodi se u saopćenju Ureda rumunskog predsjednika Klausa Iohannisa.

Iohannis se, također, kandidirao za tu dužnost, no “obavijestio je saveznike u NATO-u krajem prošle sedmice da je povukao svoju kandidaturu za tu poziciju”, ističe se u saopćenju, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Rumunsko Vrhovno vijeće odbrane (CSAT) izjasnilo se “za rumunsku podršku kandidaturi nizozemskog premijera”, prema saopćenju.

To znači da su uklonjene sve prepreke na Rutteovom putu da postane idući generalni sekretar NATO-a.

Jednoglasna podrška

Rumunija je bila jedina zemlja članica koja dosad nije podržala Ruttea, kojem treba jednoglasna podrška sve 32 zemlje članice.

Mađarska i Slovačka su Rutteu dale svoju podršku nakon samita čelnika zemalja članica Evropske unije ove sedmice.

Mandat sadašnjeg generalnog sekretara Jensa Stoltenberga završava 1. oktobra.

“Mislim da je očito da smo blizu zaključka u savezu, da će saveznici odabrati sljedećeg generalnog sekretara. Mislim da su to dobre vijesti”, rekao je Stoltenberg u utorak u Washingtonu.

Izvor: Agencije