Novi incident s Filipinima: Kineska obalna straža ‘poput gusara’

Kinesko osoblje naoružano noževima i kopljima ukrcalo se na filipinske brodove za snabdijevanje.

Dio snimka koji su podijelili Filipini, na kojem se vidi ukrcavanje kineske obalne straže [Armed Forces of the Philippines via AFP]

Filipini su optužili kinesku obalnu stražu da se ponašaju “kao gusari”, rekavši da se osoblje naoružano noževima i kopljima ukrcalo na njihove brodove za snabdijevanje u Second Thomas Shoalu u posljednjem incidentu u spornom Južnom kineskom moru.

Načelnik Štaba Oružanih snaga general Romeo Brawner rekao je da se incident dogodio 17. juna kada su filipinski vojnici pokušali snabdjeti mornare stacionirane na grebenu Sierra Madre, na koji se filipinski brod nasukao 1999. godine.

“Osoblje kineske obalne straže imalo je oštro oružje, a naše se osoblje borilo golim rukama”, napisao je u izjavi na Facebooku.

Jedan mornar ‘teško ozlijeđen’

“Bili smo brojčano nadjačani i nismo očekivali njihovo oružje, ali naše osoblje borilo se svim što je imalo.”

Filipini su rekli da je jedan njihov mornar teško povrijeđen, a brodovi oštećeni.

Brawner je rekao da se obalna straža ponašala kao gusari.

“Samo gusari to rade”, rekao je.

“Samo se gusari ukrcavaju, kradu i uništavaju brodove, opremu i stvari.”

Situacija u Second Thomas Shoalu, koji se nalazi unutar filipinske isključive ekonomske zone (EEZ) oko 195 kilometara od zapadnog filipinskog otoka Palawan, postala je teža posljednjih mjeseci jer Kina pokušava poremetiti filipinske redovne misije do Sierra Madre.

Peking je porekao da je njegovo osoblje postupilo neprimjereno.

“Akcija za provođenje zakona, koju je poduzela kineska obalna straža na mjestu događaja bila je profesionalna i suzdržana”, rekao je glasnogovornik Lin Jian na redovnoj konferenciji za novinare Ministarstva vanjskih poslova u srijedu, rekavši da su pokušavali zaustaviti misiju dopune opskrbe koja je bila “ilegalna” .

Lin je optužio Filipine za slanje građevinskog materijala, pa “čak i oružja i municije” na zahrđali brod.

“Kina poziva Filipine da smjesta prestanu s kršenjem i provokacijama”, rekao je Lin.

Kineska upotreba ‘smrtonosne sile’

Kina polaže pravo na gotovo cijelo Južno kinesko more pod svojom takozvanom linijom s devet crtica i nastavila je graditi umjetne otoke i vojne ispostave na izdancima i grebenima uprkos tome što je međunarodni sud 2016. donio odluku da njena tvrdnja “nema pravne osnove”.

Peking svoje tvrdnje potkrepljuje brodovima obalne straže, pomorske milicije i ribarskih flota, a u subotu je počeo provoditi zakon iz 2021, za koji Kina kaže da dopušta njenoj obalnoj straži upotrebu smrtonosne sile protiv stranih brodova u vodama koje prisvaja te zatvaranje stranih osoba bez suđenja.

Global Times, kineski državni tabloid, u srijedu je objavio fotografije za koje je rekao da pokazuju kako kineska obalna straža “presreće, ukrcava se, vrši inspekciju i protjerivanje filipinskih plovila” u Second Thomas Shoalu u manevru koji je, čini se, uključivao četiri broda.

Jedna fotografija, snimljena iz zraka, prikazuje tri kineska plovila – od kojih su dva gumenjaka s crnim trupom – kako jure za filipinskim čamcem koji je izgleda bio stiješnjen između broda obalne straže i jednog od gumenjaka.

Komandant filipinske vojske general Romeo Brawner daje medalju mornaru koji je prebačen u bolnicu nakon sukoba u Second Thomas Shoalu [Armed Forces of the Philippines via AP Photo]

Filipinska vojska je u međuvremenu podijelila vlastiti video incidenta. Činilo se da prikazuje dva kineska broda kako se približavaju manjem filipinskom s obje strane. Treći kineski čamac bio je vidljiv u neposrednoj blizini s osobljem kineske obalne straže u narandžastim prslucima za spašavanje koji su se zatim ukrcavali na okruženo plovilo. Činilo se da jedan nosi sjekiru.

Filipinsko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je “nezakonito i agresivno” ponašanje Kine u posljednjem incidentu, ističući u saopćenju da se ulažu napori “kako bi se ponovno izgradilo pogodno okruženje za dijalog i konsultacije s Kinom o Južnom kineskom moru”.

Rečeno je da neće biti napretka ako se “riječi Kine ne podudaraju s njihovim postupcima u vodama” i pozvalo Peking da “djeluje iskreno i odgovorno”.

Ministarstvo je pozvalo Kinu da poštuje međunarodno pravo, a posebno presudu iz 2016, koju je Manila izborila nakon što je Peking zauzeo Scarborough Shoal.

Prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravima na moru (UNCLOS), svaka država ima isključivu zonu koja se proteže 200 nautičkih milja (oko 370 km) od njene obale nad kojom ima suverena prava.

Bruneji, Malezija i Vijetnam, također, polažu pravo na dijelove Južnog kineskog mora.

Izvor: Al Jazeera