Haaretz: Kako je Netanyahu planirao produžiti rat u Gazi

Yagil Levy, izraelski autor, smatra da bi postavljanje bilo kojeg realnog cilja, zapravo, skratilo trajanje rata.

Netanyahu je optužen da je produžio rat zbog ličnih interesa (Associated Press)

Yagil Levy, izraelski autor, tvrdi da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu održao tajne konsultacije sa strateškim savjetnicima nekoliko dana nakon izbijanja rata, rekavši im da je njegov cilj da vodi dugi rat kako bi odgodio istragu o svojoj krivici kada je riječ o gubicima koje je podnijela izraelska vojska i kako bi osigurao opstanak svoje vlade.

Netanyahu je, prema riječima autora, priznao da je cilj uništavanja vojnih i upravljačkih sposobnosti Hamasa nerealan, ali bi postavljanje bilo kojeg realnog cilja, zapravo, skratilo trajanje rata.

Levy je u članku, u listu Haaretz, dodao da je premijer pitao učesnike kako da se osigura da stranke lijevog centra ne ulažu prigovore na rat, ako on oduži i ako se mnogo krvi prolije, što bi dovelo do njegovog zaustavljanja te je dobio prijedlog za formiranje vlade u proširenom sastavu, zaustavljanje udara pravosuđa i vođenje rata bez cilja, uz organiziranje propagandne kampanje tokom koje će se krivica adresirati na lijevi centar i na vojsku.

Savjetnik A je, prema mišljenju pisca, tvrdio da bi osnovna strategija trebala ovisiti o skretanju pažnje lijevog centra s političkih ciljeva rata i njegove cijene, te stoga preporučio “izbjegavanje povratka zarobljenika koliko god je to moguće i izvršenje spasilačke operacije tu i tamo te postizanje ograničenih dogovora s Hamasom uz zadržavanje pitanja zatvorenika na političkom dnevnom redu”.

Smanjenje broja živih zatočenika

Kada su prisutni upitali za pojašnjenje tog prijedloga, “A” je rekao: “Već postoje preliminarne naznake da će ovo pitanje brzo postati glavno sredstvo protesta ljevice protiv rata, koja će zahtijevati postizanje sporazuma i pripreme za masovno oslobađanje palestinskih zatvorenika, ali se okončanje rata neće prihvatiti kako bi se oslobodilo nekoliko desetaka talaca prije nego što se postigne cilj uništenja Hamasa. Stoga je bolje da se ljevica fokusira na ovo pitanje, a ne na ciljeve rata i njihovo postizanje”.

Štaviše, što rat bude duže trajao, sve će se više smanjivati broj živih zatočenika, kao i broj zainteresiranih strana”, tiho je šapnuo savjetnik, prije nego će savjetnik C primijetiti, odobravajući promišljanje prethodnika: “Pitanje regrutacije ultraortodoksnih Jevreja uskoro će eksplodirati, a očekuje se da će Vrhovni sud iskoristiti rat za ostvarenje plana regrutiranja koji će biti pravedniji od postojećeg. Predlažem da postupite suprotno, odnosno da zadržite ovu nejednakost”.

Kao odgovor, savjetnik S je upitao: “Hoće li lijevi centar insistirati na ovom pitanju u jeku rata”?, na šta je savjetnik C odgovorio: “Nadam se da hoće, i u tome i jeste poenta, jer je rasprava o podjeli nošenja tereta rata bolja od rasprave o ciljevima rata; ostavimo lijevi centar u zoni njegove udobnosti, neka zahtijevaju da se breme rata pravedno raspodijeli”.

Savjetnik “R” je upitao: “Šta će se desiti ako ova mjera bude išla na uštrb vojne regrutacije”?, na što mu je savjetnik “C” odgovorio: “I tada ćemo biti na dobitku. Prvo, izložit ćemo vojsku vatri koja će se boriti da regrutuje ljevicu, a koja će to izbjegavati. Drugo, vojska će, u tom slučaju, rat prilagođavati snagama kojima raspolaže”.

Tako su učesnici nastavili da iznose svoje prijedloge kojima će se potkopavati unutrašnja opozicija tokom rata i obesmisliti njene ideje.

Ovdje je autor zaključio svoj članak pojašnjenjem da je “sve spomenuto u gornjem članku fikcija, ali i da vjerno prikazuje njihovu stvarnost”.

Izvor: Agencije