Gruzijski put u EU ‘praktički zamrznut’ zbog zakona o stranim agentima

Zakon, koji nalaže da se organizacije koje dobivaju više od 20 posto novca izvana registriraju kao ‘agenti stranog utjecaja’, kritiziran je u zemlji kao autoritaran.

Protivnici prijedloga zakona dva su mjeseca organizirali najveće proteste u Gruziji od proglašenja nezavisnosti od Moskve 1991, tražeći da bude odbačen (REUTERS/Irakli Gedenidze/File Photo)

Ambasador Evropske unije u Gruziji rekao je da je proces približavanja zemlje EU-u zaustavljen zakonom o “stranim agentima”, koji je donesen ovaj mjesec.

Gruzijska informativna agencija Interpress citirala je ambasadora Pawela Herczynskog koji je rekao da zakon ima “negativan utjecaj na izglede za gruzijski napredak” i da je proces pristupanja sada “praktički zaustavljen, praktički zamrznut”, prenosi Hina.

“U principu, usvajanje tog zakona, kako ja to vidim, zamrznuo je gruzijsku integraciju u Evropsku uniju”, rekao je.

Zakon, koji nalaže da se organizacije koje dobivaju više od 20 posto novca izvana registriraju kao “agenti stranog utjecaja”, kritiziran je u zemlji kao autoritaran. Gruzijska vladajuća stranka brani ga kao nužni korak da bi se osigurala transparentnost finansiranja.

Veliki protesti

Protivnici prijedloga zakona dva su mjeseca organizirali najveće proteste u Gruziji od proglašenja nezavisnosti od Moskve 1991, tražeći da bude odbačen.

SAD, EU i Britanija kritiziraju zakon i upozoravaju da će blokirati proces pristupanja EU-u.

Gruzija je dobila kandidatski status u decembru, ali evropski dužnosnici upozoravaju da je nazadovala u nekim ključnim reformama.

Herczynski je rekao da će ministri vanjskih poslova EU-a razgovarati o statusu Gruzije na sastanku u Luksemburgu sljedeće sedmice.

Rekao je da su pripremljene razne opcije u pogledu koraka koji bi se mogli poduzeti i da će države članice “odlučiti koju će opciju provesti s tog popisa”.

Izvor: Agencije