Zelenski: 106 zemalja i organizacija dolazi na mirovni samit u Švicarskoj

Zelenski je razočaran što neki svjetski lideri još nisu potvrdili prisustvo na mirovnoj konferenciji u Švicarskoj, ali nije spomenuo nijednu zemlju posebno.

Zelenski smatra da bi mirovna konferencija u Švicarskoj bila najbolji način da se okonča rat u Ukrajini (Pepe Torres / EPA-EFE)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio je da se do sada 106 zemalja i organizacija saglasilo da učestvuje na predstojećoj mirovnoj konferenciji o okončanju sukoba o Ukrajini, koja će biti održana u Švicarskoj.

Zelenski je u Singapuru, obraćajući se pred više od 500 učesnika azijske bezbjednosne konferencije “Shangri-la Dialogue” – šefova država, ministara i drugih zvaničnika iz 50-ak zemalja, rekao da bi mirovna konferencija u Švicarskoj bila najbolji način da se okonča rat u Ukrajini, prenosi Reuters.

Dodao je da je razočaran što neki svjetski lideri još nisu potvrdili prisustvo na konferenciji u Švicarskoj, ali nije spomenuo nijednu zemlju posebno, navodi AP.

Agencija dodaje da je kineski ministar odbrane Dong Jun govorio ranije na konferenciji u Singapuru, ali da izgleda nije bio prisutan u prostoriji kada je govorio Zelenski.

Austin prisustvuje konferenciji

Dong u obraćanju na forumu nije posebno pomenuo samit u Švicarskoj, ali je rekao da “po pitanju ukrajinske krize, Kina promoviše mirovne pregovore sa odgovornim stavom”.

Dong je takođe istakao da Kina nije obezbjedila oružje ni jednoj strani u sukobu.

Ministar odbrane SAD-a Lloyd Austin takođe prisustvuje konferenciji u Singapuru i, dok je Zelenski govorio, sjedio je u prvom redu, navodi AP.

Švicarska će u junu biti domaćin konferencije o ukrajinskoj ”formuli mira”, koja će biti održana u ljetovalištu Burgenstock u centralnoj Švicarskoj.

Rusija nije dobila poziv

Portparolka Ministarstva vanjskih poslova Kine, Mao Ning izjavila je ranije da Kina pridaje veliki značaj tome što Švicarska organizuje prvi samit posvećen uspostavljanju mira u Ukrajini. Ipak, kako je rekla, Kina smatra da međunarodna mirovna konferencija o Ukrajini treba da ispuni tri važna elementa – priznanja i Rusije i Ukrajine, ravnopravno učešće svih strana i poštenu raspravu o svim mirovnim planovima.

“Na osnovu onoga što smo čuli od različitih strana i objavljenog dogovora za sastanak u Švicarskoj, ne izgleda da će tri elementa koje je Kina predložila biti ispunjena”, rekla je Mao, a prenosi Kineski međunarodni radio.

Ona je dodala da Kina teško da je u mogućnosti da učestvuje na tom sastanku.

Ruska ambasada u Švicarskoj je ranije objavila da tamošnje vlasti nisu poslale Rusiji poziv za konferenciju u Burgenstocku.

Izvor: Agencije