Trump o mogućem odlasku u zatvor: Postoji prijelomna tačka

Trump je osudu iskoristio da prikupi što više novca za kampanju, ali nije pokušavao mobilizirati svoje pristalice kao 2020. kada se pobunio jer je izgubio na izborima.

Trump namjerava uložiti žalbu na odluku njujorške porote, koja ga je proglasila krivim za 34 kaznena djela (Brendan McDermid / Reuters)

Donald Trump je rekao da bi prihvatio odluku o kućnom pritvoru ili odlasku u zatvor nakon što ga je njujorška porota proglasila krivim po 34 točaka optužnice, no smatra da bi javnost to “teško” prihvatila.

“Nisam siguran da bi javnost to lako prihvatila”, rekao je republikanski predsjednički kandidat u intervjuu za Fox News. “Mislim da bi javnosti to bilo teško prihvatiti. Znate, u određenom trenutku postoji prijelomna tačka.”

Trump nije pojasnio što bi se po njegovom mišljenju moglo dogoditi dosegne li se ta prijelomna tačka.

Prikupio više onvca za kampanju

Upitana što bi Trumpovi pristalice trebale napraviti završi li u zatvoru, kopredsjednica Republičkoga nacionalnog odbora Lara Trump CNN-u je rekla:

“Učinit će ono što su radili od samog početka – treba ostati smiren i izaći na protest pred biračkim mjestima 5. novembra. Ne preostaje nam ništa drugo nego da se vaši i naši glasovi čuju jasno i glasno i da se o ovome govori”.

Trump je osudu iskoristio da prikupi što više novca za kampanju, ali nije pokušavao mobilizirati svoje pristalice kao 2020. kada se pobunio jer je izgubio na izborima, nakon čega je 6. januara 2021. uslijedio napad njegovih pristalica na sjedište zakonodavne vlasti, Kapitol.

Tijesna razlika između Trumpa i Bidena

Republikanski nacionalni odbor (RNC) i sudionici Trumpove kampanje su 48 sati nakon presude prikupili 70 miliona dolara, rekla je Lara Trump.

Trump namjerava uložiti žalbu na odluku njujorške porote, koja ga je proglasila krivim za 34 kaznena djela.

No čini se kako je malo vjerovatno da će se stvar riješiti prije predsjedničkih izbora u novembru kada će se Trump pokušati vratiti u Bijelu kuću i na izborima pobijediti aktuelnog predsjednika, demokratu Josepha Bidena.

Istraživanje javnog mnijenja pokazuje tijesnu razliku između dvojice kandidata i ukazuju na to da bi Trumpu presuda ipak mogla naštetiti među republikanskim glasačima i nezavisnim.

Izvor: Agencije