Težnja za dominacijom nad azijsko-pacifičkom regijom test za SAD

Američki ministar odbrane Lloyd Austin pozdravlja ‘novu eru sigurnosti’ u regiji Azija-Pacifik, što je naišlo na oštro protivljenje visokog kineskog zvaničnika.

Lloyd Austin kazao je prisutnima na dijalogu Shangri-La u Singapuru da je u protekle tri godine došlo do 'novog zbližavanja oko gotovo svih aspekata sigurnosti' u regiji Azija-Pacifik [Edgar Su / Reuters]

Američki ministar odbrane Lloyd Austin pohvalio je „novu eru sigurnosti“ u regiji Azija-Pacifik te naglasio da ta regija ostaje glavni strateški prioritet za Sjedinjene Američke Države, čime je izazvao protivljenje visokog kineskog vojnog zvaničnika.

Austin je to izjavio dan nakon održavanja ključnog sastanka u Singapuru sa svojim kineskim kolegom Dongom Junom, tokom kojeg su se dogovorili da će nastaviti komunikaciju između vojski usred napora da se smanje sve izraženije tenzije između dvije najveće svjetske ekonomije.

Kina je pozdravila direktne razgovore u petak i sporazum o popravljanju narušenih sigurnosnih veza kao „stabilizirajuće“. Međutim, konkurencija i tenzije u vezi niza pitanja – od Tajvana do Južnog kineskog mora – i dalje su test za riješenost obiju država.

Austin je izjavio da je u protekle tri godine došlo do „novog zbližavanja oko gotovo svih aspekta sigurnosti“ u regiji, gdje postoji zajedničko razumijevanje „moći partnerstva“.

„Novo zbližavanje proizvodi snažniju, otporniju i sposobniju mrežu partnerstava i to definiše novu eru sigurnosti“, kazao je Austin učesnicima dijaloga Shangri-La u Singapuru.

Međutim, ovdje nije riječ „o nametanju volje jedne države“ ili „maltretiranju ili prisili“, kazao je Austin, očigledno se referirajući na Kinu koja je pojačala zveckanje oružjem nad Tajvanom koji ima samoupravu i postala je samouvjerenija u svojim pretenzijama u Južnom kineskom moru.

„Suština ovog novog zbližavanja je udruživanje, a ne razdvajanje“, izjavio je Austin. „Ovdje je riječ o slobodnim izborima suverenih država.“

Kineski odgovor

U odgovoru na Austinovu izjavu, kineski general-pukovnik Jing Jianfeng optužio je SAD da želi napraviti „azijsko-pacifičku verziju NATO-a“ i ovu supersilu opisao kao „najveći izazov za regionalni mir i stabilnost“.

Jing je rekao da američka strategija želi „stvoriti podjele, provocirati konfrontaciju i potkopati stabilnost“.

„To služi samo sebičnim geopolitičkim interesima SAD-a i u suprotnosti je sa historijskim trendom i zajedničkim težnjama država za mirom, razvojem i saradnjom na obostranu korist“, kazao je Jing, koja obavlja funkciju zamjenika načelnika Odjela zajedničkog štaba Kineske centralne vojne komisije.

Izvještavajući za Al Jazeeru iz Singapura, Patrick Fok, rekao je da Austin ostavlja „veoma malo sumnje“ o tome da SAD pokušava projicirati svoju moć u regiji.

„Čini se da to izaziva reakciju kineske strane“, rekao  je, ukazujući na to da je „ogorčenost izašla na vidjelo“.

„Poruka koju ovdje dobijamo [je da] je SAD duboko posvećen Indo-Pacifiku i da tu ostaje“, javio je Fok.

‘Indo-Pacifik i dalje američki prioritet’

Austin je pokušavao ponovo usmjeriti pažnju na postupke Kine u azijsko-pacifičkoj regiji, dok je pokušavao umiriti bojazni da su sukobi u Ukrajini i Gazi odvratili ovu državu od njene posvećenosti sigurnosti u regiji.

„Uprkos ovim historijskim sukobima u Evropi i na Bliskom istoku, Indo-Pacifik je i dalje naš prioritet“, naglasio je Austin. „Jasno ću reći: SAD može biti siguran samo ako je sigurna Azija. Zato SAD odavno održava prisustvo u ovoj regiji.“

Austin je također istakao značaj saveza u regiji, naglašavajući potrebu za „mirnim razrješenjem rasprava kroz dijalog, a ne prisilu ili sukob.“

Tokom sastanka, Dong je upozorio Austina da se SAD ne treba miješati u odnose Kine i Tajvana, rekao je Wu Qian, glasnogovornik Ministarstva odbrane. Kina tvrdi da je ovaj otok sa demokratskom upravom njena teritorija.

Neki američki zvaničnici upozoravaju na činjenicu da se Peking okuražio proteklih godina, nedavno pokrenuvši ono što je opisao kao „kaznene“ vježbe oko Tajvana.

Konfrontacije kineskih i filipinskih brodova

Kina je također bijesna zbog produbljivanja regionalnih odbrambenih veza SAD-a, posebno s Filipinima, i njihovog redovnog raspoređivanja ratnih brodova i aviona u Južnom kineskom moru.

Austin insistira na tome da je američka posvećenost odbrani Filipina zasnovana na sporazumu o uzajamnoj odbrani ostala „nepokolebljiva“, dok ponovljene konfrontacije kineskih i filipinskih brodova u Južnom kineskom moru potiču strahove od šireg sukoba.

„SAD će nastaviti igrati ključnu ulogu u Indo-Pacifiku, zajedno s našim prijateljima širom regije do kojih nam je izuzetno stalo“, kazao je Austin, opisujući kineske aktivnosti u spornim vodama s Filipinima kao „opasno maltretiranje“.

Kineski general Jing je odgovorio da ti savezi samo doprinose nestabilnosti u regiji.

„Prirodno je da se susjedi ponekad sporječkaju, ali nesuglasice trebamo rješavati kroz dijalog i konsultacije, a ne pozivanjem vukova u našu kuću i igranjem vatrom“, kazao je.

Izvor: Al Jazeera i agencije