Poplave u Njemačkoj: Smrtno stradao vatrogasac

Iz okruga Pfaffenhofen je evakusiano više od 200 ljudi, a u 10 okruga u Bavarskoj proglašena je vanredna situacija zbog porasta nivoa Dunava i njegovih pritoka zbog obilnih padavina.

Sa sjevera se približavaju novi pljuskovi i grmljavine, koje bi mogle da donesu dodatnu opasnost od lokalnih poplava (Stefan Puchner / picture alliance via Getty Images)

Jedan vatrogasac poginuo je tokom spasilačke operacije zbog poplava u gradu Pfaffenhofen u Gornjoj Bavarskoj kada se prevrnuo čamac u kojem se nalazio sa trojicom kolega. Ostali vatrogasci spašeni su iz vode, javljaju njemački mediji na koje se poziva Tanjug.

Iz okruga Pfaffenhofen je evakusiano više od 200 ljudi, a u 10 okruga u Bavarskoj proglašena je vanredna situacija zbog porasta nivoa Dunava i njegovih pritoka zbog obilnih padavina.

Njemačka meteorološka služba (DWD) najavila je da se sa sjevera približavaju novi pljuskovi i grmljavine, koje bi posebno u nedjelju popodne mogle da donesu dodatnu opasnost od lokalnih poplava, prenosi DW.

“Pljuskovi bi mogli da budu jaki i da se kreću sporo. Ako nove količine kiše padnu na već zasićeno tlo, može brzo doći do ponovnih poplava”, navodi se u saopštenju DWD.

Pozivi na evakuaciju

U poplavljenim područjima u bavarskom okrugu Augsburg vlasti su pozvale na evakuaciju, a tamošnja služba za vanredne situacije saopštila je da bi stanovnici trebalo da odmah napuste opštine Kuhlenthal i Allmannshofen, kao i da su za ljude koji ne mogu sami da napuste područje obezbjeđeni autobusi.

Zbog velikih poplava, u Babenhausenu u Unterallgauu su helikopterima evakuisali stanovnike, a portparol bavarskog Crvenog krsta izjavio je da je spšeno dvoje ljudi s krova njihove kuće i da su bili u životno opasnoj situaciji.

Hitne službe su u subotu spasile više od 100 ljudi, uključujući desetine djece, a spasioci su takođe morali da izvlače ljude iz njihovih automobila jer zbog velike količine vode nisu mogli sami da otvore vrata.

“Takve situacije posebno su opasne zbog vodenih struja i rastućeg nivoa vode u automobilu i brzo mogu da postanu opasne po život”, dodao je portparol Crvenog krsta.

Problemi u saobraćaju

U ugroženim krajevima došlo je do prekida i otežanog odvijanja automobilskog i željezničkog saobraćaja.

Putnici u južnoj Njemačkoj moraju računati sa otkazivanjem željezničkih linija i kašnjenjem zbog nevremena i u nedjelju, saopštile su njemačke željeznice i dodale da su otkazane brojne linije.

U Baden-Württembergu su dva vagona međugradskog voza sa 185 putnika iskočila iz šina zbog klizišta.

Obilne padavine izazvale su poplave u Bavarskoj, a dugotrajna kiša dovela je do pucanja brane i nasipa u Augsburgu.

Takođe, navodi Deutsche Welle, u Eldernu prijeti pucanje brane, a stanovnici su pozvani da se pripreme za evakuaciju i prenesu svoje lične stvari u više dijelove zgrada.

U slučaju opasnosti od poplava, upozoreno je, ne treba ulaziti u podrume i podzemne garaže.

Izvor: Agencije