Ukrajina: Sjeverna Koreja pomaže Rusiji u masovnim ubistvima Ukrajinaca

‘Očigledno je da restriktivne mjere nametnute Rusiji i Sjevernoj Koreji nisu dovoljne’, ocijenio je Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Sjeverna Koreja i Rusija potpisale su u srijedu sporazum o međusobnoj odbrani (Sputnik/Mikhail Metzel/Kremlin/ REUTERS)

Ukrajina je optužila Sjevernu Koreju za pružanje vojne pomoći Rusiji koja omogućuje “masovna ubistva” civila i pozvala na “strožije” mjere za izolaciju dviju zemalja, nakon posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Pjongjangu.

Sjeverna Koreja danas aktivno sarađuje s Rusijom na vojnom polju i namjerno osigurava resurse za masovna ubistva Ukrajinaca”, rekao je za AFP Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, prenosi Hina.

Optužio je Pjongjang da je opskrbio Moskvu “granatama velikog kalibra” koje joj omogućuju “održavanje visokog intenziteta artiljerijskih i raketnih napada”.

‘Stvarna izolacija’

“To ima utjecaj na tok rata u cjelini i značajno povećava broj civilnih žrtava”, nastavio je Podoljak, optužujući Sjevernu Koreju za “svjesno sudjelovanje” u ratu Rusije u Ukrajini.

Podoljak je također izrazio žaljenje zbog “potpune neefikasnosti globalnih instrumenata pritiska” i pozvao na “strožiji pristup za postizanje stvarne izolacije” Rusije i Sjeverne Koreje.

“Očigledno je da restriktivne mjere nametnute Rusiji i Sjevernoj Koreji nisu dovoljne”, ocijenio je.

Sjeverna Koreja i Rusija potpisale su u srijedu sporazum o međusobnoj odbrani kako bi se “zajednički borile” protiv američke “hegemonije”, prilikom rijetke posjete Putina Pjongjangu.

Sporazum o strateškom partnerstvu uključuje klauzulu o uzajamnoj odbrani prema kojoj se obje zemlje obavezuju jedna drugoj pomoći u odbijanju vanjske agresije, rekao je ranije Putin.

Izvor: Agencije