Putin hvali stav Vijetnama o ratu u Ukrajini

Putin bi trebao stići u Hanoi tokom noći na četvrtak, a planira se sastati s vijetnamskim liderima nakon puta u Sjevernu Koreju.

Rusija i Vijetnam dijele 'slične procjene situacije u azijsko-pacifičkoj regiji', poručio je Vladimir Putin, ruski predsjednik (REUTERS/Maxim Shemetov)

Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji u četvrtak stiže u Vijetnam, pohvalio je tu zemlju zbog njenog “uravnoteženog” stava o ratu u Ukrajini, objavio je list vijetnamske komunističke partije.

Uoči državne posjete Vijetnamu, Putin je pohvalio tu zemlju zbog podrške “pragmatičnom načinu rješavanja krize” u Ukrajini, piše list Nhan Dan, prenosi Hina.

Vijetnam, koji službeno vodi neutralnu vanjsku politiku u odnosima s velikim svjetskim silama, suzdržao se od osude ruskog napada na Ukrajinu, što je stajalište koje zapadne zemlje smatraju prebliskim Kremlju, podsjeća Reuters.

Putin bi trebao stići u Hanoi tokom noći na četvrtak, a planira se sastati s vijetnamskim liderima nakon puta u Sjevernu Koreju.

Ruski predsjednik koji dolazi u prvu posjetu Vijetnamu od 2017. godine, kada je sudjelovao na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC), rekao je da Rusija i Vijetnam također dijele “slične procjene situacije u azijsko-pacifičkoj regiji”.

Stajalište Vijetnama glede Južnog kineskog mora razlikuje se od stava Kine koja tvrdi da je strateški plovni put gotovo u potpunosti njen, uključujući plinska i naftna polja u vijetnamskom isključivom ekonomskom pojasu gdje ruske kompanije vade naftu i plin.

Zajednička ulaganja

Putin je rekao da je energija “područje od strateške važnosti u bilateralnoj saradnji” i naveo zajednička rusko-vijetnamska ulaganja u fosilna goriva u Južnom kineskom moru i u sjevernoj Rusiji.

Gazprom također upravlja plinskim poljima u Vijetnamu.

Uz to, ruska energetska kompanija Novatek “planira pokrenuti projekte ukapljenog prirodnog plina (LNG) u Vijetnamu”, rekao je Putin, ne navodeći detalje.

Također je naveo inicijativu “za uspostavu Centra za nuklearnu nauku i tehnologiju u Vijetnamu” uz podršku Rosatoma, ruske državne kompanije za nuklearnu energiju.

Prije desetak godina Vijetnam je obustavio plan razvoja nuklearne elektrane i nije jasno namjerava li preispitati tu odluku.

Izvor: Agencije