Penzionisani izraelski general: Rat sada prelazi u svoje najopasnije faze

Fazu karakterizira gubitak inicijative i kontrole nad situacijom, dok je sjever Izraela u egzistencijalnoj opasnosti, tvrdi Israel Ziv.

Opasnost sa sjevera prerasta u egzistencijalno pitanje (AP Photo/Leo Correa) (AP)

Izraelski list N12 piše da rat u Gazi sada prelazi u svoju najopasniju fazu, koju karakterizira gubitak inicijative i kontrole nad situacijom te da je sjever Izraela u egzistencijalnoj opasnosti.

Ovo stoji u analitičkom članku penzionisanog generala Israela Ziva koji je objavio N12. General je rekao da Izrael postepeno prelazi iz faze odlučnosti i postignuća u fazu gubljenja inicijative i rata iscrpljivanja, posebno nakon što su Benny Gantz i Gadi Eisenkot napustili Vladu i ostavili Itamaru Ben Gviru da s premijerom Benjaminom Netanyahuom uradi šta god želi.

General Ziv je dodao da velika katastrofa „vozila Tigar“, u kojoj je poginulo osam izraelskih vojnika, traži da se ponovo postavi pitanje o cilju rata koji je nejasan, o tome šta vojska traži u Rafahu i ima li sadašnje Vijeće ministara ikakvu kontrolu nad situacijom?

Egzistencijalna prijetnja sa sjevera

Odgovarajući na ova pitanja, general je rekao da rat sada ulazi u svoje najopasnije faze, navodeći probleme sa kojima se Izraelska vlada suočava na sjeveru, gdje bombardiranje i dalje traje i to pojačanim intenzitetom, što je prouzrokovalo zapaljenje područja Galileje, a to znači da se povećava opasnost sa sjevera i prerasta u egzistencijalno pitanje, po mišljenju Ziva.

Spomenuo je da Izrael nikada nije bio izložen ovako intenzivnom bombardiranju, koje je poremetilo živote ljudi u pola zemlje, pogotovo što je linija između Tiberiasa i Haife već ušla u sferu bombardiranja.

Prema generalu, neće proći dugo a da cijeli Izrael ne bude bombardiran, a Izraelska vlada je paralizirana i zaglavljena na pogrešnom frontu rata jer nastavlja da traži „potpunu pobjedu“ u Rafahu, što je trenutno najmanje važan ratni front.

Rekao je da Netanyahu sanja o povratku bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa na mjesto predsjednika SAD-a, nesvjestan ozbiljnosti situacije dok gubi američki dogovor, koji je jedini izlaz iz rata i koji, izgleda, malo po malo blijedi. Nakon odlaska Gantza i Eisenkota, Ben Gvir je dobio slobodu da izbjegne Netanyahua kako želi, ističući da je rat postao politički rat u kojem se ne mari za vojne ciljeve zbog kojih je izraelska vojska ušla u Gazu.

General je dalje rekao da više nema namjere da se ukloni vladavina pokreta Hamas, zatim da se pitanje povratka zarobljenika ne razmatra već neko vrijeme te da Ben Gvir i Vlada ne mare za sjever jer je još daleko od njih budući da bombardiranje nije stiglo do Hebrona, ističući da Vlada namjerno ignorira eskalaciju egzistencijalne pretnje.

Objasnio je da je generalni sekretar Hezbollaha Hasan Nasrallah, za razliku od Izraelske vlade, itekako svjestan mogućnosti koja mu se pruža jer proširuje domet bombardiranja na cijeli sjever zemlje i postepeno ga povećava. Također povećava ciljeve bombardiranja i upotrebu dronova, koji su do sada izazvali nered na 40 posto teritorije Izraela, te je u koordinaciji s Irancima promijenio svoju strategiju i više ne djeluje iz solidarnosti s Hamasom, nego sada vodi Izrael u dugoročni rat iscrpljivanja koji će ozbiljno naštetiti ekonomiji zemlje, oslabiti njenu sposobnost oporavka i, generalno, utjecati na postojanost Izraela.

Nož u leđa Bidenu

General je naglasio da je sada najveći problem u Izraelu rukovodstvo i Netanyahu, koji nema smjer niti plan za rješavanje pogoršane situacije te se oslanja na ludu i opasnu opkladu, namjeravajući da zabije nož u leđa američkom predsjedniku Joe Bidenu sljedećeg mjeseca u Kongresu, što će biti katastrofa za Izrael. On se kladi na Trumpovu pobjedu i političku prednost koju bi ona mogla dati Netanyahuu, čiju prirodu ne znamo, što predstavlja ludost koja je daleko od realnog vremena, mjesta i cijene rata, što se negativno odražava na Izrael.

General Ziv je objasnio kako ovakva opklada može utjecati na Izrael. Frustracija je opasno gorivo, a ratne frustracije su uvijek bile politički izvor za uspon ekstremne desnice, pa je ovo veliki trenutak za lude lidere i njihovo vrijeme da okrive ljevicu i vođe koje onemogućavaju postizanje željene pobjede, sa njihove tačke gledišta, vrijeme za političke napade na poraženu ljevicu i vrijeme kada se pojavljuje jak desničarski lider.

General je uporedio sadašnjost sa prošlošću i američkom frustracijom zbog dugog Vijetnamskog rata, u kojem SAD nije uspijevao ostvariti pobjedu, vojnici su vraćani u kovčezima, što je izazvalo talase protesta na ulicama 1960-ih i pritisak javnosti da se okonča rat. Godine 1969. tadašnji republikanski američki predsjednik Richard Nixon, frustriran zbog mnogih neispunjenih obećanja, poželio je ponoviti uspjeh bivšeg američkog predsjednika Dwighta Eisenhowera u okončanju Korejskog rata. Shvatio je da do pobjede nad Sjevernim Vijetnamom neće doći, pa je 1973. godine proglasio kraj rata, koji je trajno okončan 1975. godine, nakon 19 krvavih godina.

Istakao je da su ovakve okolnosti prisutne u Izraelu. Rat traje već 8 mjeseci, a bijes i protesti postaju sve intenzivniji, što su okolnosti koje utiru put za pojavu ekstremno desničarskog lidera koji može uništiti i Izrael i njegove susjedne regije. To je, prema autoru, „lažni Mesija“ Ben Gvir, koji strogo zahtijeva da se stisne šaka, sprovede „teror“, uhvati za pobjedu koja je „na dohvat ruke“, kao i još neke „prazne“ riječi čije značenje ni on sam ne shvata.

‘Ben Gvir će ukloniti Netanyahua’

General smatra da će Ben Gvir ubrzo, ne samo ustati, već će na svom putu slomiti svog mentora Netanyahua, kojeg će smatrati slabim i preprekom za veliku pobjedu te ga ukloniti kako bi došao na vlast. Napominje da, što se više pogoršava situacija u Izraelu, bit će mu lakše doći do vrha.

Na kraju članka general je rekao da je ministar odbrane posljednja prilika da ne dođe do ovakvog kraja, jer je Yoav Gallant dokazao da je odgovoran ministar koji interes sigurnosti države stavlja ispred svakog političkog ili ličnog interesa. Ostao je lojalan ciljevima rata i povratku zarobljenika te, stoga, ne nastavlja u ovoj vladi, najgoroj u historiji zemlje. Možda će pokrenuti strateški izlaz iz ovog ćorsokaka, što znači da Netanyahu ima samo dvije opcije: ili će izabrati ministra odbrane Gallanta i spasiti Izrael ili će izabrati Ben Gvira, koji će ga uskoro ukloniti s vlasti, a zatim uništiti državu.

Izvor: Al Jazeera