Nijemci mijenjaju odnos prema izbjeglicama iz Ukrajine

Sve su glasniji pozivi za smanjenje socijalnih povlastica namijenjenih ukrajinskim izbjeglicama, posebno vojnim obveznicima.

Izbjeglice iz Ukrajine od prvog dana dolaska u Njemačku primaju tzv. građanski novac (REUTERS/Fabrizio Bensch)

U Njemačkoj su sve glasniji pozivi za smanjenje socijalnih povlastica namijenjenih ukrajinskim izbjeglicama, posebno vojnim obveznicima, s ciljem da se podstakne njihova brža integracija na tržište rada.

Nakon opozicijske koalicije CDU/CSU oglasio se i predstavnik koalicijske vlade, glavni sekretar Liberalno-demokratske stranke (FDP) Bijan Djir-Sarai, rekavši u intervjuu za dnevnik Bild da bi izbjeglice iz Ukrajine trebale biti finansijski izjednačene s podnosiocima zahtjeva za azil.

Izbjeglice iz Ukrajine od prvog dana dolaska u Njemačku primaju tzv. građanski novac, što je oblik socijalne pomoći za osobe koje traže zaposlenje i imaju pristup tržištu rada, piše Tanjug.

Istovremeno, podnosioci zahtjeva za azil primaju pomoć u okviru odredbi zakona o izdržavanju podnosilaca zahtjeva za azil, ali njima nije omogućen pristup legalnom tržištu rada. Konkretno, građanski novac za izbjeglice samce iznosi 563 eura mjesečno i država uz to preuzima kompletne troškove stanarine i režija.

Visoki iznosi od države

Za osobe koje podnose zahtjev za azil tokom procesuiranja njihovih zahtjeva i za one kojima je zahtjev odbijen, ali se zbog humanitarnih razloga ne mogu deportirati, mjesečna pomoć za samce iznosi 460 eura.

Osim toga, država snosi troškove smještaja samo u prihvatnim centrima za izbjeglice.

Pravo na dodatak za djecu u iznosu od 250 eura po djetetu imaju samo oni koji primaju pomoć u novcu i azilanti nakon što im je priznat status.

Početkom ove godine u Njemačkoj je pokrenuta rasprava o isplativosti ovakvih propisa, s obzirom na to da porodice s troje djece putem socijalne pomoći imaju pravo na vrlo visok mjesečni novčani iznos od države.

Izvor: Agencije