Tajna flota tankera koji prevoze rusku naftu

Rusija preko danskih moreuza izvozi blizu trećine nafte koju izvozi preko mora pa bi obustava tankerskog saobraćaja značila porast cijena nafte i finansijsku štetu za Kremlj.

Rusija se oslanja na flotu često starih tankera koji su bazirani i osigurani izvan zapadnih država (Vassilis Triandafyllou / Reuters - Ilustracija)

Danska razmatra kako zaustaviti tajnu flotu tankera koji prevoze rusku naftu preko Baltičkog mora, objavila je ta nordijska zemlja, na šta su ruski diplomati poručili da bi to bilo neprihvatljivo.

Rusija preko danskih moreuza izvozi blizu trećine nafte koju izvozi preko mora, ili 1,5 posto globalne opskrbe, pa bi obustava tankerskog saobraćaja značila porast cijena nafte i finansijsku štetu za Kremlj, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Otkako su zapadne nacije uvele ograničenje cijene za rusku naftu ne bi li Moskvi smanjile prihode u kontekstu rata u Ukrajini, Rusija se oslanja na flotu često starih tankera koji su bazirani i osigurani izvan zapadnih država.

‘Potrebna međunarodna rješenja’

Danska je okupila grupu savezničkih zemalja kako bi se razmotrilo koje bi se mjere mogle poduzeti protiv te flote, rekao je danski ministar vanjskih poslova Lars Lokke Rasmussen za Reuters, u izjavi poslanoj e-mailom.

Nije rekao koje mjere se razmatraju.

“Postoji širok konsenzus da je tajna flota međunarodni problem i da su potrebna međunarodna rješenja”, rekao je.

“Važno je da se bilo kakve nove mjere mogu provesti u praksi i da su u skladu s međunarodnim pravom”, dodao je.

Zemlje koje sudjeluju u pregovorima su baltičke države i članice EU-a, rekao je.

Odgovor Rusije

Uvođenje restrikcija za brodove koji prolaze tim moreuzima bilo bi neprihvatljivo, rekao je ruski ambasador u Danskoj Vladimir Barbin.

“Prijetnja sigurnosti plovidbe i pomorskom okruženju u Baltičkom moru nisu tankeri s ruskom naftom, nego sankcije koje je Zapad nametnuo Rusiji”, dodao je.

“Na to bi trebala misliti koalicija država osnovana na inicijativu Danske.”

Neometan prolaz brodova danskim vodama zagarantovan je Kopenhaškim sporazumom iz 1857. godine, koji je i dalje važeći i pravno obavezujući, rekao je ambasador.

Danska je zabrinuta da bi stari tankeri koji prevoze naftu njenim moreuzima mogli biti prijetnja za okoliš.

Izvor: Agencije