SIPRI: Izrael razvija arsenal s reaktorom Dimona i posjeduje 90 nuklearnih bojevih glava

Izrael u javnosti ne priznaje da posjeduje nuklearno oružje, navodi SIPRI, ističući da radi na modernizaciji svog nuklearnog arsenala razvojem plutonija.

Procjena Stockholmskog instituta pokazala je da Izrael posjeduje 90 nuklearnih bojevih glava (Getty Images)

Godišnji izvještaj Štokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI) o procjeni stanja naoružanja u svijetu otkrio je da Izrael radi na razvoju plutonija u nuklearnom reaktoru Dimona u pustinji Negev, koji je najvažnije izraelsko nuklearno postrojenje.

Istraživači koji su pripremili izvještaj podsjetili su da Izrael u javnosti ne priznaje da posjeduje nuklearno oružje, ističući da radi na modernizaciji svog nuklearnog arsenala razvojem plutonija.

Prema izvještaju instituta, koji je prenio izraelski list The Jerusalem Post, izraelski arsenal uključuje 90 nuklearnih bojevih glava, što ga svrstava na osmo mjesto nuklearnih država, ispred Sjeverne Koreje, čiji se arsenal procjenjuje na 50 nuklearnih bojevih glava.

Rusija, koja je naslijedila nuklearno oružje Sovjetskog saveza, je na prvom mjestu jer ima najveću svjetsku zalihu nuklearnih bojevih glava, čak 4.380, a slijede je Sjedinjene Američke Države čiji se arsenal sastoji od 3.708 nuklearnih bojevih glava, broj koji je zabilježen i 2023. godine.

Jačanje novih sistema naoružanja

Kina je na trećem mjestu, sa zalihama nuklearnog oružja koje se procjenjuju na 500 nuklearnih bojevih glava, dok je 2023. godine u svom nuklearnom arsenalu imala 410 nuklearnih bojevih glava.

Institut navodi i da su se broj i vrste nuklearnog oružja u razvoju povećali kako su se zemlje sve više oslanjale na nuklearno odvraćanje.

U saopćenju objavljenom povodom godišnje procjene stanja naoružanja, razoružavanja i međunarodne sigurnosti, SIPRI navodi da mnoge zemlje u različitim dijelovima svijeta jačaju svoje nuklearne arsenale.

Naveo je da devet zemalja s nuklearnim oružjem – Sjedinjene Američke Države, Rusija, Velika Britanija, Francuska, Kina, Indija, Pakistan, Sjeverna Koreja i Izrael – rade na modernizaciji svojih nuklearnih arsenala i jačanju novih sistema naoružanja.

Izvor: Al Jazeera i agencije