Putin stigao u Sjevernu Koreju

Putin je pohvalio Pjongjang zbog odupiranja nečemu što je nazvao američkim ekonomskim pritiscima, ucjenama i prijetnjama.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je u utorak prvi put u 24 godine posjetio Sjevernu Koreju, obavezao se produbiti trgovinske i sigurnosne veze s Pjongjangom (Sputnik/Gavriil Grigorov/Pool via REUTERS)

Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je u utorak prvi put u 24 godine posjetio Sjevernu Koreju, obavezao se produbiti trgovinske i sigurnosne veze s Pjongjangom te ga podržati protiv SAD-a.

SAD i njegovi azijski saveznici pokušavaju odgonetnuti u kojoj će mjeri Rusija podržavati sjevernokorejskog vođu Kim Jong-una, čija je zemlja jedina testirala nuklearno oružje u 21. stoljeću.

Putin je pohvalio Pjongjang zbog odupiranja nečemu što je nazvao američkim ekonomskim pritiscima, ucjenama i prijetnjama, što upućuje na to da Rusija, stalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda s pravom veta, mijenja svoj pristup Sjevernoj Koreji.

Putin je u članku koji su objavili sjevernokorejski državni mediji pohvalio “druga” Kima i obećao se “zajednički odupirati nelegitimnim unilateralnim restrikcijama” te razvijati trgovinu i ojačati sigurnost širom Euroazije, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

“Washington, koji odbija implementirati ranije postignute sporazume, neprestano postavlja nove, sve strožije i očito neprihvatljive zahtjeve”, rekao je Putin u tekstu, objavljenom na naslovnoj stranici sjevernokorejskog lista Rodong Sinmun, službenog glasila vladajuće stranke.

“Rusija je oduvijek podržavala i nastavit će podržavati Demokratsku Narodnu Republiku Koreju i junački korejski narod u njihovom protivljenju podmuklom, opasnom i agresivnom neprijatelju”.

Putin je istaknuo da je Sovjetski Savez bio prva država koja je priznala DNRK, koju je utemeljio Kimov djed Kim Il-sung manje od dvije godine prije Korejskog rata 1950.

Podrška vojnim operacijama u Ukrajini

Sjevernokorejski državni mediji su, također, objavili članke koji hvale Rusiju i podržavaju njene vojne operacije u Ukrajini, nazivajući ih “svetim ratom svih ruskih građana”.

Putinova državna posjeta odvija se u vrijeme američkih optužbi da je Sjeverna Koreja Rusiju opskrbila “desecima balističkih projektila i s više od 11.000 spremnika municije” za korištenje u Ukrajini. Južna Koreja, odan saveznik SAD-a, također je izrazila sličnu zabrinutost.

Putin nije posjetio Pjongjang od jula 2000. godine.

Rusija se izuzetno trudi da javno istakne informaciju o obnovi svojih odnosa sa Sjevernom Korejom od početka rata u Ukrajini, koji je izazvao najveću krizu u odnosima Moskve i Zapada u posljednjih više od 60 godina.

Takvo Putinovo dodvoravanje Kimu omogućuje mu da izaziva Washington i njegove azijske saveznike, istovremeno osiguravajući snabdijevanje artiljerijom za nastavak rata u Ukrajini.

SAD i njegovi saveznici kažu da je Sjeverna Koreja Rusiji isporučila oružje kako bi joj pomogla u borbi u Ukrajini, iako je Sjeverna Koreja odbijala te tvrdnje kao fikciju koju je izmislila zapadna propaganda.

Izvor: Agencije